SPIDER-MAN: HOMECOMING

SPIDER-MAN: HOMECOMING

DIN 7 IULIE 2017 IN CINEMATOGRAFE

“Omul –păianjen este o legendă, unul dintre cei mai mari super-eroi ai tuturor timpurilor. Putem în sfârşit să-l readucem acasă, în universul Marvel Cinematic.”


– Kevin Feige, preşedintele Marvel Studios şi producătorul Omului - Păianjen: Întoarcerea acasă

Un tânăr Peter Parker/Omul - Păianjen (Tom Holland), care a debutat senzaţional în Captain America: Civil War, intră în universul Marvel Cinematic, jucând rolul titular din Omului-păianjen: Întoarcerea acasă. Adorat de o lume întreagă, Spider-Man este cel mai popular personaj de benzi desenate din istorie şi bijuteria coroanei pentru Marvel comics. Acum, el revine într-o nouă versiune, proaspătă şi hazlie, produsă de Marvel Studios, care îl aduce pe Peter Parker pentru prima dată pe ecran alături de eroii Marvel Cinematic Universe.

Încântat de experienţa sa alături de răzbunători/ Avengers, Peter revine acasă, unde locuieşte împreună cu mătuşa May (Marisa Tomei), evoluând sub directa supraveghere a noului său mentor, Tony Stark (Robert Downey Jr.). Peter încearcă să revină la vechea sa rutină zilnică – atras de gândul de a deveni ceva mai mult decât un simplu vecin cumsecade – dar atunci când apare Vulture (Michael Keaton), un nou personaj malefic, acesta devine un pericol pentru toate lucrurile importante din viaţa lui Peter. Momentul său a sosit, pentru că el este pus la încercare pentru a deveni eroul care trebuie să devină.

Columbia Pictures prezintă o producţie a Marvel Studios / Pascal Pictures, Spider-Man™: Homecoming, cu Tom Holland, Michael Keaton, Jon Favreau, Zendaya, Donald Glover, Tyne Daly în rolurile principale, alături de Marisa Tomei şi Robert Downey Jr., în regia lui Jon Watts. Scenariul este scris de Jonathan Goldstein & John Francis Daley, Jon Watts & Christopher Ford şi Chris McKenna & Erik Sommers. Povestea le aparţine lui Jonathan Goldstein & John Francis Daley. Filmul se bazează pe cartea de benzi desenate a Marvel Comic, creată de Stan Lee şi Steve Ditko. Producătorii sunt Kevin Feige şi Amy Pascal, iar producătorii executivi sunt Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Patricia Whitcher, Jeremy Latcham, Stan Lee, Avi Arad şi Matt Tolmach. Mitch Bell, Eric Hauserman Carroll şi Rachel O’Connor sunt co-producători. Directorul de imagine este Salvatore Totino ASC, AIC, iar scenograful, Oliver Scholl. Montajul a fost asigurat de Dan Lebental ACE şi Debbie Berman. Coordonatorul efectelor vizuale este Janek Sirrs. Designerul de costume este Louise Frogley. Muzica îi aparţine lui Michael Giacchino, iar coordonarea muzicală lui Dave Jordan.

DESPRE FILM

În Omul - păianjen: întoarcerea acasă, Peter Parker încearcă să se alăture Răzbunătorilor/ Avengers pe măsură ce personajul său, cel mai popular din istoria benzilor desenate, dobândeşte locul pe care-l merită, în Marvel Cinematic Universe. Fiind bijuteria coroanei Marvel, Spider-Man şi-a făcut debutul la Marvel cu un rol scurt în Captain America: Civil War, vara trecută; reacţia extrem de pozitivă a criticii şi a fanilor a stârnit apetitul realizatorilor pentru o nouă versiune a personajului, iar Sony Pictures şi Marvel Studios şi-au unit eforturile pentru această nouă aventură.
Tom Holland, care-l interpretează pe ţesătorul plaselor de păianjen, are o mulţime de obstacole de depăşit până să se alăture eroilor săi favoriţi. “După ce trece prin lupta vieţii sale alături de Răzbunători, în timpul Războiului Civil, se trezeşte că nu mai are nimic de făcut,” explică Holland. “Tony Stark l-a însărcinat să se ocupe de toate problemele cartierului, cum ar fi să dea jos pisicile şi câinii din copaci, să le ajute pe bătrâne să traverseze strada, sau să-i prindă pe hoţii de buzunare – nimic prea periculos. Dar apoi, Spider-Man dă peste armamentul high-tech, iar asta îl obligă să-şi dezvolte şi să-şi folosească noi abilităţi şi puteri.”
Iar dacă Peter va deveni demn de calitatea de Avenger, atunci va avea şi un mentor pe măsură. “Tony Stark a devenit tot mai interesat de Peter Parker,” susţine Robert Downey Jr. “El îl ajută pe tânăr cu un costum nou şi înaltă tehnologie. Pe lângă aceasta, el îl va supraveghea îndeaproape, asigurându-se că va deveni un recrut merituos pentru Răzbunători.”
Pentru Kevin Feige, producătorul filmului şi directorul Marvel Studios, aducerea într-un mod original a personajului în universul Marvel Cinematic a devenit o prioritate de top. “În ultimii 15 ani, am adus în universul Marvel Cinematic atâtea personaje şi filme, iar acum avem ocazia de a-l introduce aici şi pe Peter Parker şi franciza Spider-Man,” susţine Feige. “Este emoţionant pentru că el este prezentat exact ca în benzile desenate de la început, iar el nu intră în acest univers ca unic erou al său, ci alături de eroi renumiţi, cum ar fi Tony Stark, Captain America sau the Avengers. Cu această ocazie îi vom vedea pe toţi în acelaşi film, ceea ce face ca pelicula să capete o imagine proaspătă şi nouă.”
Producătoarea Amy Pascal vorbeşte despre această colaborare fără precedent. “Acest film a izvorât din efortul comun al Sony şi Marvel, care au conlucrat foarte bine împreună,” susţine Pascal. “Este un film Sony şi o producţie Marvel. Ne-am reunit forţele şi ne-am gândit că nu avem decât de câştigat dacă îl aducem pe Spider-Man în universul Marvel Cinematic – iar cei care vor avea de câştigat cel mai mult vor fi fanii, care vor putea vedea ceva ce de mult îşi doresc să vadă.”

“Plasarea lui Spider-Man în universul Marvel Cinematic este lucrul cel mai bun pentru mine ca povestitor,” consideră regizorul Jon Watts, care a preluat răspunderea realizării lui Spider-Man: Homecoming. “Captain America: Civil War s-a ocupat foarte bine de povestea originală, aşa că noi n-a mai trebuit să explicăm de ce acestui băiat de 16 ani i-a venit ideea să devină un super-erou. Peter Parker avea 8 ani când l-a cunoscut pe Tony Stark care afirma la televizor: ‘I am Iron Man’. Faptul că se ştia că aceasta e o lume în care trăiesc super-eroii a însemnat că nu a mai trebuit să pierdem timpul cu explicaţii privind această problemă. Am intrat direct în subiect şi în detaliile sale savuroase.”
Dorind o nouă povestire şi un ton proaspăt pentru această franciză, realizatorii l-au ales pe Watts să se ocupe de regia filmului. Perseverenţa lui Watts şi lucrările lui anterioare i-au convins pe Feige şi Pascal că el era persoana potrivită pentru acest proiect. “Kevin şi cu mine am văzut un filmuleţ scris şi realizat de Jon şi intitulat Cop Car,” relatează Pascal. “Am fost impresionaţi. El a reuşit să obţină nişte interpretări incredibile din partea a doi copii care nu erau actori. A fost extrem de palpitant; sfârşeşti prin a te îndrăgosti de aceşti tineri. El a demonstrat că posedă acea rară calitate de a spune o poveste prin intermediul acţiunii.”
“Ceea ce era important pentru noi nu consta în faptul că putea să filmeze secvenţe de acţiune, fiindcă mulţi regizori pot face asta,” susţine Feige. “Ci faptul că de fiecare dată când ne arăta ceva, simţeam că era ceva autentic, care venea din umorul lui Peter Parker însuşi.”
Pentru Watts, faptul că ar putea fi selectat pentru regia unui film ca Spider-Man: Homecoming nu părea posibil atunci când el s-a întâlnit pentru prima dată cu preşedintele Marvel Studios, Kevin Feige. “Când am aflat că Marvel vrea să se întâlnească cu mine, am crezut că vor să vadă cum arăt,” relatează el. “Apoi, ei au menţionat despre Spider-Man şi despre oportunitatea senzaţională de a reuni Sony şi Marvel pentru realizarea acestui proiect. M-a entuziasmat acest lucru aşa că i-am bătut la cap până au spus da.”
Watts s-a ataşat de Peter Parker pentru că îi amintea de propria lui tinereţe. “Mi-a plăcut de la început de Peter Parker, pentru că şi eu eram un tocilar la ştiinţe în liceu, exact ca şi Peter, înainte de a fi „muşcat” de păianjen,” recunoaşte el. “Iubeam chimia şi vroiam să devin inginer chimist. În pauza de prânz îmi petreceam timpul în laboratorul de chimie. Prietenii mei erau de asemenea pasionaţi de chimie şi fizică… eram grupul cel mai fanatic în aceste chestiuni.”
“Imaginează-ţi să ai abilităţile lui Spider-Man – ţi-ai petrece toată ziua încercând să fii ca el, fiindcă este cel mai grozav sentiment să fii ca el,” continuă Watts. “Sigur că Spider-Man era copleşit de responsabilităţi, dar e important să ne amintim că el se şi distra zburând şi balansându-se de la o clădire la alta. Vorbim de efectul yin şi yang: puterile cu care era înzestrat însemnau pentru el complicaţii şi stres, dar în acelaşi timp îi dădeau şi emoţii şi satisfacţii.”
“Sper că povestea pe care o spunem noi despre Spider-Man va atrage pe toată lumea,” spune Pascal. “Ceea ce este minunat în legătură cu personajul lui Peter Parker este faptul că are aceleaşi speranţe, vise şi probleme pe care le avem şi noi. Deci spectatorii se pot identifica rapid cu Peter Parker, dar în acelaşi timp îl pot vedea pe Spider-Man interacţionând cu o lume din care nu a făcut parte până acum.”
Selecţionându-l pe Tom Holland pentru acest rol, realizatorii au distribuit un actor care are tinereţea de care are nevoie personajul din film. “Este personajul pe care l-am văzut în benzile desenate chiar de la început,” susţine Feige. “S-a petrecut un miracol când l-am găsit pe Tom Holland, pentru că numai el poate să joace rolul unui copil de 15 ani. În felul acesta am dorit să realizăm un contrast cu ceilalţi super-eroi, care arată bine, dar nu mai au 15 ani.”
Iar traiectoria lui Peter din film, pe măsură ce se ridică la statutul de erou, este una care se potriveşte cu această vârstă. “Lui Peter Parker îi place să fie Spider-Man, dar nu îi place neapărat de Peter Parker,” susţine regizorul Jon Watts. “Peter Parker era un timid, un tocilar cam ciudat, dar acum el are o viaţă total nouă în faţa lui, o viaţă de super-erou care îşi petrece timpul în compania lui Tony Stark, Captain America sau toţi Răzbunătorii. Dar chiar dacă are puteri sau relaţii ieşite din comun, el încă nu s-a împăcat cu cel care este Peter Parker. Una dintre cele mai importante semnificaţii ale devenirii sale este faptul că el nu poate fi cu adevărat Spider-Man până când nu se lămureşte cine este Peter Parker.”
Interpretarea lui Spider-Man era un vis vechi al lui Holland. “Acum 5 ani mă aflam la festivitatea Empire Awards din Londra. Unul dintre ziarişti m-a întrebat ce super-erou aş prefera să interpretez,” povesteşte actorul. “Eu am răspuns: ‘Peste 10 ani, aş vrea să-l joc pe Spider-Man, după Andrew Garfield.’ N-aş fi crezut că visul meu se va împlini atât de repede.”
După ce a trimis mai multe înregistrări cu el însuşi, Holland îşi aminteşte că ultimul test a fost întâlnirea cu Robert Downey Jr. Dar înainte de a-l întâlni pe Tony Stark, i s-a întâmplat ceva haios. “Mai întâi am cunoscut-o pe sosia lui Robert, care seamănă leit cu el. M-am gândit, ‘Doamne, dar arăţi altfel în viaţa reală’. Când adevăratul Robert a intrat în cameră, am improvizat ceva, am glumit şi ne-am îndepărtat unul de altul.”
Iar Iron Man s-a bucurat de distribuirea lui Holland în film. “Tom Holland este pur şi simplu perfect pentru rol,” susţine Downey. “Este entuziast, deştept şi talentat, un tip înzestrat cu multe abilităţi, dacă ne gândim la dansul şi acrobaţiile pe care le făcea anterior. El posedă o combinaţie de trăsături necesare noii imagini a personajului Spider-Man.”
“Tom Holland are o inocenţă de copil, pare stânjenit şi împiedicat, dar cu o moralitate şi un simţ al dreptăţii care-l definesc ca personaj. Era impresionant să-l vezi pe acest puşti cum reuşeşte să fie el însuşi şi totodată să aducă la viaţă un personaj,” susţine Watts. “Aveam o secvenţă cu cei trei – Marisa Tomei, Robert Downey Jr. şi Tom Holland – iar secvenţa a ieşit atât de vie şi de emoţionantă încât mi-a deschis deodată mai multe drumuri şi răspunsuri posibile privind sensul povestirii Spider-Man: Homecoming.”
Holland susţine că relaţia dintre regizor şi actorul din rolul principal a fost extrem de naturală, organică, autentică şi uşoară. “Jon este un regizor excelent pentru că te lasă să-ţi aduci şi propria personalitate în interpretarea unui personaj pe ecran,” afirmă el. “E un regizor care îi preţuieşte pe actori. Noi am avut cam aceeaşi situaţie amândoi – eu n-am mai jucat niciodată rolul principal dintr-un film de asemenea anvergură, iar el n-a mai regizat un film de asemenea anvergură – aşa că ne-am ajutat unul pe altul cât de mult am putut şi ne-am construit relaţia în jurul acestui lucru.”
Omul păianjen: întoarcerea acasă continuă acţiunea filmului Captain America: Civil War, care se încheie cu o epică scenă de luptă, iar Tony Stark se întoarce acasă în Queens. “Peter crede că mentorul său este Tony Stark, iar Tony îl place realmente pe Peter, dar el nu poate face pe dădaca cu puştiul,” explică Feige. “Tony îi dă ceva libertate lui Peter, ca să vadă de ce e în stare.”
Peter consideră că “stagiatura” sa la Stark Industries este un fel de preludiu şi un test pentru a deveni membru deplin al grupului Răzbunătorilor – dar păianjenul trebuie mai întâi să se târască şi abia apoi să zboare, explică Holland: “Ne întoarcem în timp pentru a retrăi Războiul Civil din perspectiva lui Peter. Îl vedem fericit. El se află la bordul unui avion particular împreună cu Happy, el stă într-o cameră superbă de hotel pentru ca apoi să-l vedem înghesuit într-un metrou care-l duce spre şcoală. Nu l-a mai chemat nimeni ca să-i dea o altă misiune. Acesta e contrastul între un copil aflat într-o tabără de vară şi copilul care se întoarce toamna la şcoală.”
“Tony devine un fel de figură paternă pentru Peter,” spune Holland.
Este bine pentru Peter Parker să-l aibă pe Tony Stark ca model masculin – dar în ceea ce priveşte familia, el o are pe mătuşa May, care-l iubeşte nespus!. În timp ce Tony Stark îl ajută pe Peter Parker să-şi perfecţioneze stilul de luptă şi-l monitorizează privind folosirea supra-puterilor sale, May este ca un fel de far călăuzitor.
“Şi cum o interpretăm pe mătuşa May ca pe o mamă care se străduieşte să se descurce în viaţă de una singură?” întreabă Kevin Feige. “Ea a făcut o faptă bună când l-a luat pe Peter să-l crească. A trecut prin multe necazuri, la care facem aluzie în film, dar până la urmă nu este decât o femeie care, ca şi Peter, încearcă să-şi găsească drumul. Acest aspect îi dă personajului său o traiectorie mult mai contemporană.”  
Având în minte acest lucru, realizatorii au distribuit-o în rol pe laureata cu Oscar, Marisa Tomei.
“ Mătuşa May şi-a asumat îndatoririle de mamă şi-l îndrumă pe Peter în viaţă,” relatează Tomei. “Locuim în Queens şi nu suntem decât noi doi, May şi Peter, iar ea încearcă să-l încurajeze pe băiat să iasă puţin din cochilia lui de melc. El este foarte studios şi foarte deştept, ceea ce e minunat, dar May îl încurajează să se deschidă şi să se bucure de experienţele vieţii.”
Mătuşa May îl creşte pe băiat mai mult în concordanţă cu ceea ce a trăit ea însăşi în tinereţe. “Relaţia lor e foarte apropiată şi caldă – ea este cea care i-a transmis valorile şi principiile de viaţă – dar îşi dă seama că Peter a început să-i ascundă unele lucruri,” susţine Tomei.
Tomei susţine că relaţia lui May cu Tony Stark este una precaută. “Ea se bucură că Peter este stagiar la Stark Industries, pentru că are posibilitatea de a învăţa lucruri noi şi de a-l avea mentor pe Tony Stark. Ea îl studiază de ceva vreme pe Tony Stark şi a observat că acesta a devenit dintr-un hiper-capitalist, într-o persoană care face mai mult bine, pentru a-şi ispăşi păcatele. Dar ea îl ţine sub observaţie pentru a cântări modul în care acesta îl influenţează pe băiat, astfel încât Peter să nu devină pentru el un fel de cal de bătaie. Copilul este încă foarte crud şi are nevoie să se dezvolte şi să exploreze viaţa.”
Peter îşi doreşte mai multă independenţă, iar Tony şi May îl încurajează ca să vadă cum se descurcă… Din păcate această independenţă îl conduce în braţele unui răufăcător periculos – cunoscut sub numele de The Vulture, Adrian Toomes, interpretat de Michael Keaton, unul dintre actorii nominalizaţi la Oscar. “Numărul rolurilor interpretate de Michael este uimitor,” susţine Feige. “El are multe dintre calităţile necesare acestui rol, care se aseamănă la trăsături cu rolurile interpretate de el în Batman şi Birdman. El se află la un punct din cariera sa în care abordează rolurile cu atâta uşurinţă încât a reuşit să ridice acest personaj deasupra aşteptărilor realizatorilor.”
Spider-Man: Homecoming începe cu rezultatul bătăliei Răzbunătorilor. New-yorkezii au fost lăsaţi pe cap cu o mulţime de daune, iar acum încearcă să scape de moloz şi de deşeuri. Această activitate l-a avantajat pe Adrian Toomes, a cărui companie de debarasare a obţinut un contract pentru îndepărtarea efectivelor de luptă ale extratereştrilor … până când a apărut Tony Stark cu Department of Damage Control, pe care l-a înfiinţat împreună cu guvernul şi care elimină în felul acesta afacerea concurentă a lui Toomes.
“Toomes este un tip muncitor, care şi-a construit un imperiu de afaceri,” spune Keaton. “El nu e excesiv de bogat, dar e foarte muncitor. Dar atunci când vine ordinul de sus că afacerea intră sub auspiciile lui Tony Stark, el se simte total neîndreptăţit.”
Aceasta îi diferenţiază pe eroi de ticăloşi. Toomes începe să fure tehnologie militară capturată de la extratereştrii construindu-şi chiar un costum cu aripi cu ajutorul căruia fură resturile pe care le cară camioanele Departamentului înfiinţat de către Stark – folosind prada pentru a o preface în armament şi a o vinde pe piaţa neagră.
“Ceea ce e fantastic este faptul că Vulture, la fel ca şi Bruce Wayne, îşi construieşte singur costumul şi armura şi tot ceea ce îi trebuie,” afirmă Keaton. “El nu are puteri supranaturale, e un simplu om care aranjează astfel lucrurile încât să fie în avantajul său.”
Mulţi actori, care trebuie să interpreteze roluri negative, susţin că secretul interpretării este acela de a descoperi impulsul care-l pune în mişcare pe personaj şi de a fi aproape convinşi că abordarea personajului din film e corectă. Keaton nu face excepţie de la această metodă. “Ceea ce e interesant în intriga filmului este faptul că Peter nu vede întregul; Toomes este un bărbat matur, care ştie cum merg lucrurile,” susţine el. “Adrian Toomes a trecut prin multe şi a fost încercat de nedreptăţi. Astfel gândeşte Vulture şi parţial are dreptate.”
Dacă Tony Stark este o figură paternă pentru Peter, Happy Hogan este fratele său mai mare. Irascibil, îngrijorat, ocupat, dar profund afectuos, mâna dreaptă a lui Tony are sarcina de a supraveghea progresele făcute de Peter, în timp ce Tony face ceea ce trebuie să facă un filantrop miliardar.
“Pentru Peter, Happy este fratele mai mare care te ţine din scurt, sau te ia la rost” explică Carroll. “Happy spune, ‘Stai puţin, tu abia îl întâlneşti pe băiat şi îi şi faci un costum doar pentru el, cu care se lansează în luptă alături de Răzbunători?’ După cum se vede, el e cam gelos pe Peter.”
Favreau a crescut în Queens şi a urmat şcoala Midtown Science, asemănătoare cu cea a lui Peter. Pentru acest motiv el spune, Spider-Man: Homecoming a fost un fel de revenire la matcă pentru actor. “Datorită acestor lucruri pe care le avem în comun, eu am avut întotdeauna o afinitate faţă de personajul meu,” afirmă el. “Văzându-l pe marele ecran, exact aşa cum a fost el zugrăvit în cărţi, mă face să tresar.”
Peter duce o viaţă obişnuită, alături de bunul său prieten, Ned, interpretat de Jacob Batalon.
În timp ce ceilalţi actori sunt familiarizaţi cu exigenţele unui film MCU, Batalon se află abia la debutul său cinematografic. (Nu e rău să-ţi începi cariera cu aşa un film!) El a gustat pentru prima oară atracţia acestui rol anul trecut la concursul Comic-Con, care s-a desfăşurat după o lungă pre-selecţie. “Mi-am dat seama câţi fani iubesc personajul acesta. N-am mai simţit până acum o astfel de energie – dar ştiind că publicul ne susţine, m-am simţit grozav. Primul film cu super eroi pe care l-am văzut este primul Spider-Man, iar acest tip de filme au constituit o mare parte din copilăria mea. ”
În film, Ned Leeds este confidentul şi cel mai bun prieten al lui Peter. Dar atunci când Peter îşi începe călătoria solitară ca Spider-Man, Ned rămâne în afara cercului său apropiat. “Ned este foarte drăguţ şi amabil – deşi aţi putea spune că e un tocilar” spune Batalon. “El iubeşte tehnologia şi e foarte deştept. Iar tot ce îşi doreşte e să fie colaboratorul cel mai apropiat al lui Peter. El suportă foarte greu faptul că Peter are secrete faţă de el şi se simte frustrat considerând că Peter l-a depăşit cu mult. El a rămas în urmă şi se simte ca atunci când pierzi o fiinţă foarte dragă. Când în sfârşit Ned află secretul lui Peter, se simte fericit şi eliberat, considerând că e grozav să fie cel mai bun prieten al lui Spider-Man.”
“Relaţia dintre Peter şi Ned este probabil cea mai importantă relaţie din film pentru ca Ned e singurul în care Peter are încredere, confesându-i-se şi dezvăluindu-i faptul că el este Spider-Man,” susţine Tom Holland. “Tony Stark şi Happy Hogan par a fi mai distanţi, aşa încât Ned este singura persoană căreia îi poate mărturisi aşa ceva.”
La şcoală, Peter şi Ned au parte de o mare provocare: fetele. Liz, interpretată de Laura Harrier, este ambiţioasă, frumoasă şi adorată de Peter, în timp ce Michelle, interpretată de Zendaya, este o tipă directă, care vede prin el ca prin sticlă.
“Liz e foarte motivată şi isteaţă. Ea e mai mare ca vârstă, pregătindu-se pentru facultate,” explică Harrier. “Liz parcurge o traiectorie de maturizare în acest film – la început pe ea n-o interesează decât pregătirea pentru MIT, pentru ca după experienţa cu Peter, ea să-şi reevalueze complet intenţiile şi să considere că testul la chimie nu era nici pe departe aşa de important.”
La începutul filmului ea nu concepea ca între ea şi Peter să aibă loc vreo poveste romantică, ba chiar nici nu-l băga în seamă. “Dar după ce trece printr-o experienţă ce i-a pus în pericol viaţa, la Washington Monument, ea începe să-şi regândească perspectivele, apreciind că Peter este un băiat deştept, interesant şi chiar cool,” relatează Harrier.
Dacă Liz e super şi foarte populară, Michelle interpretată de Zenday e făcută din alt aluat. “Personajul meu este o fată inteligentă, intelectualizată, dar cam ciudată,” susţine Zendaya. “Din punctul meu de vedere e foarte cool, pentru că ea se gândeşte în permanenţă la ceva, este un fin observator şi nu vorbeşte mult, dar atunci când spune ceva, acel lucru e adevărat şi real.”
“Nici măcar către finalul filmului nu ne dăm seama ce se întâmplă cu Michelle,” susţine Holland. “Dar ea îi urmează pe Peter şi pe Ned aproape pretutindeni, ceea ce ar putea indica faptul că între ei se leagă o prietenie cu viitor.”
În calea unei abordări romantice a lui Liz se află Flash Thompson, interpretat de Tony Revolori, pe care publicul îl va recunoaşte din rolul protejatului lui Ralph Fiennes din filmul The Grand Budapest Hotel.
Pentru Flash este o pură gelozie. “El nu-l poate suferi pe Peter Parker pentru că Peter este foarte talentat şi deştept, neavând nevoie să studieze ca să obţină note bune la şcoală. Flash învaţă şi munceşte din greu, dar nu reuşeşte să-l depăşească pe Peter, clasându-se mereu pe locul doi,” susţine Revolori. “Flash habar nu are că Peter este Spider-Man şi nici nu-şi va da seama de asta pentru că el ar vrea ca Peter să nici nu existe măcar. N-ar putea concepe că cei doi sunt aceeaşi persoană.”
Din ceata ticăloşilor fac parte oamenii de încredere ai lui Toomes, Schultz şi Brice, interpretaţi de actorii Bokeem Woodbine şi Logan Marshall-Green.
Completând distribuţia filmului Omul –păianjen: Întoarcerea acasă se află Angourie Rice în rolul lui Betty Brandt, membră a echipei de decatlon; Michael Chernus în rolul lui Mason, tehnicianul lui Adrian Toomes; Donald Glover în rolul lui Aaron Davis; Tyne Daly în rolul lui Anne Marie Hoeg, şefa agenţiei guvernamentale; Martin Starr în rolul domnului Harrington, antrenorul echipei de decatlon; Hannibal Buress în rolul profesorului de gimnastică, antrenorul Wilson; Kenneth Choi în rolul directorului Morita, Tiffany Espensen în rolul lui Cindy, care face parte din echipa de decatlon; Abraham Attah, tânărul actor care s-a făcut remarcat în filmul Beasts of No Nation, în rolul lui Abe din echipa de decatlon; şi Michael Barbieri în rolul lui Charles din echipa de decatlon.

DESPRE PRODUCŢIE
Spider-Man: Homecoming s-a turnat cu precădere la studiourile Pinewood Studios din Atlanta, dar primele două săptămâni de filmări au avut loc, conform dorinţei lui Jon Watts, la un liceu din Atlanta, care în film se numeşte Midtown High School of Science. 

Acestea nu au fost singurele filmări reale din film; dimpotrivă, Watts a dorit ca filmările reale să fie o prioritate în filmul Spider-Man: Homecoming.
“Eu provin din lumea filmului independent , unde nu-ţi permiţi luxul unor construcţii realizate pe platou cu costuri foarte mari. În majoritatea timpului te afli într-o locaţie reală, unde filmezi aproape totul,” susţine Watts. “E mai greu să faci asta atunci când e vorba despre un film de anvergură, care are multă acţiune, dar care trebuie să fie turnat pe platou. Echipa noastră a descoperit atâtea locaţii potrivite pentru film încât puteam dubla secvenţele din Queens şi New York fără probleme. Scenograful nostrum Oliver Scholl a făcut o treabă bună adaptând locaţiile reale pentru scopurile filmului. El a construit decoruri în interiorul locaţiilor reale unde am filmat.”
“Filmările din locaţiile reale au fost o minune pentru mine,” susţine Tom Holland. “Uiţi de camere, de echipele de filmare şi ai o senzaţie mai bună de real asupra lucrurilor tangibile şi a mediului unde se petrece acţiunea.”
Scholl a creat „vizuina” lui Vulture amenajând o hală abandonată, în care se tipăreau anterior cărţi de telefon. “Locaţia lui Vulture şi a găştii lui trebuia să se afle peste râu de Manhattan, cu vedere către turnul Avengers,” explică Scholl. “Managerul nostru de locaţie, Mike Fantasia, a găsit locaţia companiei care tipărea cărţile de telefon. Aveam acum la dispoziţie mai multe spaţii interconectate, cu stiluri arhitectonice diverse, care puteau fi lărgite şi amenajate după nevoie. Spaţiul în care se mişcau eroii se afla acolo, pe platforma pre-existentă; noi am mai adăugat doar o scară de tip industrial şi câteva grinzi verticale galbene care susţineau macaraua de forţă care susţinea cadrul ferestrei din acoperiş prin care urma să intre Vulture în zbor. Platforma de aterizare era prevăzută cu garnituri anti-şoc pentru o aterizare mai lină a lui Vulture şi cu o articulaţie care urma să simuleze căderea unei greutăţi pe platformă. Decoratorul nostru de platou, Gene Serdena, a construit un ansamblu de proptele care să simuleze o linie de asamblare a invenţiilor trăsnite ale lui Tinkerer.” 
“În prima zi când am păşit pe platforma companiei de debarasare am fost impresionat de dimensiunile şi amplitudinea platoului,” afirmă Michael Keaton. “Acestea depăşeau cu mult dimensiunile pe care mi le imaginasem – era un mediu visceral în care puteai lucra şi care părea perfect pentru Vulture şi suita sa.”
Hala în care se tipăreau cărţile de telefon putea găzdui şi secvenţele de acţiune specifice lui Spider-Man. “În film, Vulture îşi foloseşte costumul cu aripi pentru a prăbuşi o hală sub dărâmăturile căreia urma să rămână prizonier Spider-Man,” explică Carroll. “Este una dintre cele mai faimoase secvenţe inspirate direct din benzile desenate – Amazing Spider-Man #33. Toţi realizatorii de la Marvel aşteptau de multă vreme să aducă această secvenţă pe ecran, iar noi ne-am străduit să reproducem decorul exact cum era în benzile desenate.”
Era sarcina lui Scholl să o scoată la capăt. “Am folosit alt spaţiu din aceeaşi locaţie, care fusese o magazie de ambalare, unde am putut modifica grinzile astfel încât să semene cu coloane de beton, pe care le-am înfăşurat cu încărcături de explozivi pentru efectele speciale. Coordonatorul efectelor vizuale, Janek Sirrs, a amplasat exploziv pe tot traseul de zbor al celor doi pentru a obţine o coregrafie spectaculoasă a distrugerii. Hala distrusă am recompus-o ca pe o grămadă de moloz, pe platoul de la Pinewood Studios.”
Probabil că avantajul unor locaţii şi decoruri reale se vede cel mai bine într-una dintre cele mai palpitante secvenţe de acţiune ale filmului, în care Spider-Man ajunge într-o situaţie critică pe feribotul de pe Staten Island. “Spider-Man trebuie să se dovedească un adevărat super-erou,” explică Jon Watts. “El vrea ca numele de Spider-Man să se afle alături de cel al lui Iron Man, Captain America, sau Thor. El crede că va fi în stare să doboare un grup de ticăloşi care desfăşoară activităţi ilegale pe puntea inferioară a feribotului de pe Staten Island. Se creează o încleştare între ticăloşi şi Spider-man. În scurt timp apare şi Vulture, feribotul este tăiat în două, iar Spider-Man speră să scape fără a răni pe nimeni.”
Realizatorii au început să se gândească la această secvenţă dinainte de începerea producţiei. La început, producătorii au vrut să realizeze secvenţa cu ajutorul VFX– dar echipa de producţie a fost surprinzătoare. “Echipa noastră extraordinară – departamentul lui Oliver Scholl, departamentul de construcţii al lui John Hoskins şi echipa de efecte speciale a lui Dan Sudick – au decis să construiască prora feribotului, pe care apoi să-l ridice 2 m de la pământ, să-l ancoreze hidraulic şi apoi să-l desfacă în două. Aceasta ne-a permis să filmăm vasul în timp ce practic se rupea în două, în loc să filmăm vasul întreg urmând ca echipa de efecte vizuale să-l facă ulterior să pară rupt în două.”
Scholl a început să modeleze feribotul de pe Staten Island. Ei au făcut o machetă din lemn la scară, au făcut fotografii şi au luat măsurile unui feribot real pe care l-au numit the Spirit of America. Pornind de aici, designerii Richard Mays şi Kil Won Yu au putut crea un model tridimensional şi au desenat schiţele pentru constructori. În final, prora feribotului a avut circa 21m lăţime, 15 m înălţime şi 30 m lungime, ceea ce reprezenta cam un sfert dintr-un feribot adevărat. Fiecare jumătate de feribot era construită pe o grilă de oţel, capabilă să rupă vasul conform programului stabilit pe computer. Echipa de efecte speciale a lui Sudick a trebuit să taie betonul şi pilonii hidraulici pentru a permite vasului să se încline înspre exterior.
Ruperea vasului şi panica care s-a creat în rândul new-yorkezilor de pe feribot au fost de asemenea reale susţine Scholl: “Fiecare jumătate a eşafodajului cântărea câte 7 tone, la care s-au adăugat echipele de filmare şi echipamentul, cam 8oo kg. Dan Sudik a acţionat aceste platforme cu ajutorul unui berbece hidraulic care a înclinat jumătăţile înspre exterior în timp ce 20 de tone de apă erau vărsate în mijlocul feribotului distrus. Construcţia feribotului a durat probabil 5 luni, de la fabricarea pieselor şi până la grilele metalice şi construcţiile de deasupra lor. Apoi a urmat aşezarea elementelor de feribot pe rame, vopsirea lor, îmbrăcarea vasului,şi repetiţiile cu vărsarea apei. Rezultatul a fost o explozie de efecte, cascadorii şi actori, care toţi au contribuit la realismul redării acestei despicări a feribotului.”
Pentru Tom Holland, eforturile de producţie au fost încununate de succes din moment ce el a putut să se caţere pe sârme şi să filmeze secvenţele pe un platou absolut nemaiîntâlnit. “Ziua în care am filmat secvenţa de pe feribot a fost una dintre favoritele mele,” spune el. “Feribotul se rupea în două iar maşinile zburau care încotro de pe platformă, în apă. La un moment dat există o secvenţă fantastică în care Spider-Man aterizează, iar camera se învârte în jurul lui în timp ce el execută secvenţa de luptă în mijlocul unui vârtej, ca şi când totul s-ar învârti nebuneşte. Repetiţiile acestei secvenţe au durat mult dar până la urmă am reuşit să o scoatem ca lumea, iar rezultatul final a fost absolut fantastic. E cea mai tare secvenţă de luptă a lui Spider-Man pe care am văzut-o vreodată.”
Mai târziu s-au filmat secvenţele de pe un feribot intact. “Sunt imbatabile imaginile reale luate de pe feribotul de pe Staten Island,” susţine Carroll. “Deşi construiserăm secţiunea aceea de feribot cu patru nivele la studiourile de la Pinewood Studios, fragmentele filmate pe feribotul real se combină atât de bine încât creează impresia unei mari secvenţe epice de acţiune. Am fost incredibil de norocoşi pentru faptul că primăria oraşului, comisia pentru filme şi Departmentul de Transporturi au colaborat exemplar cu noi astfel că am reuşit să ducem până la capăt această secvenţă de mare impact.”
Este o secvenţă care reprezintă pentru Jon Watts o legătură cu trecutul. “Am multe amintiri frumoase din copilărie, când mergeam cu Staten Island Ferry,” afirmă Jon Watts. Cred că multă lume este de acord că una dintre cele mai frumoase căi de acces spre New York City este aceasta – pe calea apei, cu feribotul, pe lângă Statuia Libertăţii, Ellis Island şi legendarul profil al Manhattan-ului. Era important pentru film să conţină aceste imagini renumite din New York, chiar dacă nu intram pe străzile din Manhattan – acţiunea rămânând adânc ancorată în Queens.”

CASCADORIILE
Unul dintre motivele pentru care Tom Holland a obţinut rolul a fost faptul că el a trimis la Marvel înregistrări cu el însuşi executând cascadorii şi figuri de gimnastică şi parkour – ceea ce-l face pe Holland să fie el însuşi o combinaţie de actorie şi îndemânări atletice.
Holland spune că şi-a dezvoltat aceste aptitudini în timp ce se pregătea pentru muzicalul “Billy Elliot,” în West End. “Probabil că joc în acest film datorită muncii mele de pregătire pentru ‘Billy Elliot,’” recunoaşte Tom Holland. “Pregătirea de care m-am bucurat acolo a fost valabilă şi pentru rolul actual. M-au pregătit în practic toate domeniile gimnasticii pe care le cunosc azi. Nu trecea nicio zi de filmare în care să nu folosesc măcar una dintre abilităţile pe care le dobândisem.”
Când s-a dovedit că Holland poate să execute singur figurile cerute de rol, echipa de cascadori a început să-i scoată la lumină aceste abilităţi. “E plăcut când poţi lucra cu echipa de cascadori şi să spui, ‘Cred că ar fi mai bine dacă aş sări de sus, iar de acolo să mă ridice corzile,’” spune el. “Am considerat un privilegiu faptul că echipa avea încredere în mine şi îmi accepta sugestiile. Cred că am avut de câştigat pentru faptul că am realizat cascadoriile atât cu costumul pe mine cât şi fără, ca să se vadă că eu sunt cel care le execută. Nu puteam să am colaboratori mai buni decât echipa de cascadori şi coordonatorul lor, George Cottle, care au fost grijulii şi m-au ajutat la fiecare mişcare mai grea.”
Pentru Holland, această colaborare fructuoasă s-a manifestat cu brio într-o secvenţă în care Spider-Man sare de pe un acoperiş direct pe gazonul terenului de golf. “În scenariu, trebuia să avem o aterizare pe terenul de golf pe care am mai văzut-o de nenumărate ori,” spune el. “George Cottle şi cu mine ne-am gândit că ar fi mai interesant să sar altfel, ca să nu semene aterizarea cu cea din alte filme cu Omul-păianjen. Ne-am uitat şi am luat poze din toate filmele cu aterizările lui Spidey. Apoi, Holland Diaz, dublura mea, şi cu mine, am găsit zece poziţii noi pe care le-am mixat şi am găsit soluţii noi pentru aterizare, care i-au plăcut şi lui Jon.”
Chiar dacă realizatorii filmului au dorit să sublinieze secvenţele de mare acţiune , era totuşi important să ne amintim şi caracterul sau tonul filmului. “Ori de câte ori avem o secvenţă de luptă mai dură trebuie să amintim spectatorilor că de fapt Peter Parker nu este un personaj violent şi bătăuş,” explică Holland. “Imediat după ce mă bat cu un personaj negativ, neapărat urmează să calc în străchini rău de tot. Chiar şi atunci când personajul meu se luptă în secvenţa de pe plajă, el se gândeşte că trebuie să ajungă acasă să-şi facă temele. Există o mie de mijloace prin care ne asigurăm că secvenţele tari, cu multă acţiune dură, sunt totodată foarte simpatice.”
Keaton afirmă că a fost impresionat de contribuţia la rol a lui Holland. “Tom are o tonă de energie, iar din punct de vedere fizic e formidabil. E impresionant să vezi de la ce nivel a pornit şi cum a învăţat să danseze pentru ‘Billy Elliot.’ În actorie a pornit de la zero, dar a devenit un profesionist, iar implicarea lui actuală este de 100%.”

Read 6072 times
  • Media
  • Image Gallery

Share this

Related items

Sony Pictures Print Logo

Newsletter