BLADE RUNNER 2049

BLADE RUNNER 2049

Rate this item
(2 votes)

IN CINEMATOGRAFE DIN 6 OCTOMBRIE 2017
CASTIGA INVITATII DUBLE LA FILM

Sub semnătura regizorului Denis Villeneuve (“Arrival”), nominalizat la Oscar, apare pe marile ecrane un action thriller al Alcon Entertainment, filmul “Blade Runner 2049,” urmarea mult aşteptată a filmului de succes “Blade Runner.”


La trei decenii după primul film, un nou blade runner, agentul K de la Departamentul de Poliţie al Los Angeles, dezvăluie un secret de demult, care ar putea arunca omenirea în haos. Descoperirea lui K îl obligă să ia urma lui Rick Deckard, un fost blade runner de la LAPD, care a dispărut acum 30 de ani.
Rolurile principale sunt interpretate de actorii nominalizaţi la Oscar: Ryan Gosling (“La La Land”), în rolul lui K, şi Harrison Ford (filmele “Star Wars”, “Witness”), care reia rolul lui Rick Deckard. Distribuţia internaţională îi mai cuprinde pe Ana de Armas (“War Dogs”), Sylvia Hoeks (“Renegades”), Robin Wright (“Wonder Woman”), Mackenzie Davis (“The Martian”), Carla Juri (“Brimstone”) şi Lennie James (“The Walking Dead”), cu participarea lui Dave Bautista (din filmele “Guardians of the Galaxy”) şi laureatul premiului Oscar® Jared Leto (“Dallas Buyers Club”).

DESPRE PRODUCŢIE

Am fost în locul tău cândva…
“Ce defineşte fiinţa umană?” Aceasta e una dintre întrebările puse de regizorul Denis Villeneuve. Iar răspunsurile surprinzătoare pe care le sugerează acest nou film, “Blade Runner 2049,” depăşesc opiniile pe care le au oamenii despre… cine suntem şi… încotro ne îndreptăm.
Nu este pentru prima dată când sunt puse sub semnul întrebării valorile umanităţii.
Cu 35 de ani în urmă, un science fiction revoluţionar a fost lansat pe ecrane - “Blade Runner.” Regizat de legendarul Ridley Scott şi bazat pe romanul lui Philip K. Dick, Do Androids Dream of Electric Sheep?, filmul i-a proiectat pe spectatori într-un viitor care nu semăna cu nimic din ceea ce ştiau până atunci, ceva ce părea deopotrivă familiar şi necunoscut. Pe vremea aceea, nimeni nu-şi imagina cum se va integra “Blade Runner” în cultura modernă, făcând pionierat pentru un nou gen, complet novator: neo-noir cyberpunk. Astăzi, capodopera vizionară a lui Scott este considerată drept unul dintre cele mai importante filme ale tuturor timpurilor, iar impactul său s-a făcut simţit nu numai în filme, ci şi în televiziune, muzică, artă, modă şi chiar unele cursuri universitare.
Acum, după mai mult de trei decenii, “Blade Runner 2049” ne poartă din nou în lumea care a cucerit generaţii întregi de fani, într-un film care este atât o urmare mult aşteptată cât şi o experienţă cinematografică ieşită din comun.
Villeneuve, care se numără el însuşi printre fanii filmului spune: “Îmi amintesc ca azi că am văzut ‘Blade Runner’ pentru prima dată şi am fost şocat de faptul că acest film reprezenta una dintre cele mai puternice deschideri din istoria cinematografului—zborul deasupra oraşului Los Angeles în 2019 şi peisajul cu rafinăriile de petrol. Ridley Scott ne-a arătat o imagine impresionantă a ceea ce ar putea însemna viitorul nostru, care părea seducătoare şi în acelaşi timp, înfricoşătoare.
“Din punct de vedere estetic,, ‘Blade Runner’ reprezenta o revoluţie,” continuă el, “care combina două genuri, complet diferite la prima vedere—science fiction şi film noir. Era ceva ce nu se mai văzuse până atunci, iar asta m-a influenţat profund. Făcea parte din educaţia mea cinematografică încă dinainte de a şti că voi deveni cineast.”
Scott susţine că nu a putut prevedea magnitudinea succesului acestui film de la începutul carierei sale. “Nu te gândeşti la asta atunci când eşti în focul filmărilor, dar am simţit totuşi că am realizat ceva special.”
Ryan Gosling, care interpretează acum rolul lui blade runner, remarcă: “Filmul original te bântuie; e foarte greu să scapi de el. Te obligă să filozofezi despre statutul omului şi despre capacitatea sa de a deosebi eroul de tâlhar. Viziunea despre viitor este de coşmar, dar pare oarecum posibilă, iar prezentarea ei într-un stil romantic, oniric, te face să te ataşezi de ea. Timpul a confirmat faptul că e foarte specială.”
În “Blade Runner 2049,” K este trimis într-o misiune care, din diferite motive, ar putea avea consecinţe serioase—şi care pune la îndoială deosebirea dintre oameni şi imitaţiile lor, replicanţii, nişte androizi aflaţi între umanitate şi tehnologie. Descoperirile agentului K sunt periculoase pentru că ne-ar putea conduce către anarhie sau război.
Dar “Blade Runner” a făcut mai mult decât să şteargă liniile de demarcaţie dintre oameni şi tehnologie. A relevat o serie de preocupări ale societăţii, care au devenit îngrijorări majore. Iar acum, când planeta noastră se află în pragul anului de care vorbea filmul iniţial, totul pare şi mai relevant decât oricând—fiindcă filmul prevedea decăderea oraşelor, schimbări radicale ale climei, inginerii genetice, suprapopularea Terrei, adâncirea diferenţelor sociale şi economice dintre clasele şi grupurile umane.
“A fost un fel de previziune din multe puncte de vedere,” susţine Ford, care a făcut din Rick Deckard unul dintre cele mai memorabile personaje ale carierei sale şi care reia rolul în această urmare. “Eu cred că tehnologia a progresat, iar pe măsură ce oamenii au văzut că multe dintre problemele ridicate de film s-au adeverit, ei au dobândit tot mai multe motive de a accepta temele abordate de ‘Blade Runner.”
Ideea de a turna un nou capitol al lui “Blade Runner” le-a venit celor de la Alcon, dar în principal lui Bud Yorkin, care făcuse parte din echipa de producţie a primului film şi a soţiei acestuia, producătoarea Cynthia Sikes Yorkin. Primul impuls a fost să ne întoarcem la sursă. Kosove explică: “Cel mai important lucru pentru mine şi Broderick era să mergem la Londra şi să ne întâlnim cu Ridley Scott.”
Scott, care ni s-a alăturat ca producător executiv, afirmă: “‘Blade Runner’ a fost conceput ca film unic, dar noi ştiam că în el zac mai multe lucruri care ar merita să fie detaliate ulterior.”
Scott a apelat la scenaristul Hampton Fancher, care a participat la scrierea celui de-al doilea “Blade Runner.” Fancher relatează: “A fost un moment magic pentru că tocmai terminasem de scris o nuvelă care aparţinea universului ‘Blade Runner.’ I-am citit lui Ridley doar primul paragraf, iar el s-a lămurit imediat. Tot ce a spus a fost: ‘Poţi să vii la Londra?’ Şi aşa a început totul.”
Scott relatează: “Hampton nu a scris un scenariu cu adevărat, ci a conceput un fel de nuvelă, cu dialoguri purtate în stilul său frumos. Apoi am apelat la Michael Green, care a transformat-o în scenariu.”
Când a aflat de oportunitatea de a lucra la “Blade Runner” scenaristul Michael Green spune că: “N-am putut să spun “DA” suficient de repede şi de tare.” “Hampton şi Ridley au creat mai întâi AND-ul noului film ‘Blade Runner’, iar eu am avut ulterior şansa de a broda pe baza lui. Primul film conţine atât de multe teme fascinante; una dintre ele se referă la cantitatea vieţii. Printre temele pe care vroiam să le explorăm în ‘Blade Runner 2049’ se afla calitatea vieţii. În ambele filme, întâlnim oameni şi replicanţi, dar deşi ei sunt similari ca înfăţişare, unii dintre ei sunt născuţi, iar alţii făcuţi. Societatea acordă oamenilor o valoare intrinsecă mai mare pentru că se presupune că ei au suflet. Dar care e natura sufletului…şi este ea de natură umană?”
Denis Villeneuve îşi aduce aminte momentul când i s-a dat scenariul pe mână: “Am fost profund impresionat. Încrederea pe care Alcon o avea în mine, punându-mi acest scenariu în braţe…a fost unul din cele mai mari complimente care mi s-au făcut în carieră.”
Villeneuve povesteşte că a avut o condiţie înainte de a fi de acord să se aşeze la cârma filmului. “Aveam nevoie de binecuvântarea lui Ridley Scott. Aceasta era singura mea condiţie.” El n-avea motive de îngrijorare; Scott i-a dat mai mult decât binecuvântarea sa. “El mi-a spus exact ceea ce vroiam să aud,” notează regizorul, “din partea lui aveam toată libertatea, dar dacă aş fi avut nevoie de el, puteam să apelez la el oricând; era total la dispoziţia mea. De fapt, ori de câte ori am avut nevoie de el, el era acolo. Îi voi fi totdeauna recunoscător pentru asta.”
În privinţa aspectului general al filmului, Villeneuve vroia să rămână credincios spiritului filmului original. El remarcă: “Ţelul meu era să respect estetica filmului noir din filmul iniţial şi în acelaşi timp să-i dau noului film propria sa identitate.”
Pentru scenografia noului film, realizatorii trebuia să-şi imagineze condiţiile care vor fi pe planetă peste 30 de ani. Villeneuve clarifică: “‘Blade Runner’ se petrecea în 2019, dar noi ştim că anul 2019 va fi diferit de ceea ce se putea vedea în filmul iniţial. Aşa că ne-am hotărât să creăm propriul nostru an 2049—pentru a propulsa filmul în viitorul său previzibil. Lumea descrisă în ‘Blade Runner 2049’ este un fel de extensie a lui ‘Blade Runner’ şi nu o extensie a realităţii.”
Drept urmare, “deciziile privitoare la scenografie au ţinut cont de această continuitate,” adaugă el. “Am văzut că în ‘Blade Runner’ natura se distrugea, aşa încât în 30 de ani, Pământul trebuia să fie şi mai afectat. Găsim aici aceeaşi atmosferă opresantă ca şi în filmul iniţial, numai că ea este chiar mai densă şi mai irespirabilă. Mediul urmează să devină mai toxic; oceanele nu vor mai urma nici o regulă; vremea va deveni mai aspră şi mai rece… Avem de-a face cu condiţii climaterice mult mai severe, iar ele se reflectă în tot ce ne înconjoară, începând cu arhitectura şi terminând cu vehiculele sau îmbrăcămintea.”
Pentru a-şi concretiza viziunea, Villeneuve a colaborat cu directorul de imagine Roger A. Deakins, scenograful Dennis Gassner şi designerul de costume Renée April. “Noi am împărtăşit aceleaşi valori artistice pentru că eram dedicaţi ideii de a onora ceea ce realizaseră alţii înaintea noastră,” comentează Villeneuve.
Această dedicaţie s-a extins apoi şi actorilor din distribuţie. “Actorii erau foarte pasionaţi de proiect,” adaugă regizorul, “şi aş spune că filmul le datorează mult tuturor acestora. Ryan Gosling şi Harrison Ford, cu precădere, au contribuit cu multe idei valoroase, iar cei doi au fost ca un fel de muze pe platoul de filmare.”
Gosling şi Ford au aceleaşi cuvinte de laudă despre regizorul lor. “Am văzut filmele lui Denis; I-am admirat aceste filme,” spune Ford. “Am avut şedinţe fructuoase...nu ştiam cum vede el filmul ‘Blade Runner’ şi mi-a luat ceva timp până am înţeles dimensiunea ambiţiilor sale privitor la acest film. El este un tip foarte tăcut, introvert şi extrem de inteligent, care-şi ia un răstimp până când găseşte răspunsul la o întrebare care-l preocupă. Iar eu consider că este un partener de mare calitate intelectuală, împreună cu care am încercat să găsim răspunsurile la întrebările dificile ale acestui film.”
“După prima mea conversaţie cu Denis, m-am simţit îmbărbătat,” susţine Gosling. “Toate preocupările lui erau îndreptate spre dezvoltarea filmului. El avea un respect grozav faţă de original, dar nu părea să-şi permită să se lase intimidat de acesta. El şi-a folosit admiraţia pe care a transformat-o în inspiraţie, iar la rândul său ne-a îndemnat şi pe noi să facem la fel.”
Filmările pentru “Blade Runner 2049” s-au desfăşurat în Ungaria, la studiourile Origo Studios din Budapesta; Korda Studios din Etyek; şi alte câteva locaţii din ţară.
Echipa de filmări a luat decizia de a folosi cât mai puţin imaginile realizate pe calculador sau cu ecran verde, în favoarea folosirii camerelor pe platoul de filmare. Villeneuve exclamă: “Îmi place la nebunie să lucrez cu decoruri şi obiecte reale. Era important pentru mine să construiesc o lume tangibilă în jurul meu şi al actorilor, astfel că puteam să relaţionăm direct cu un mediu pe care l-am creat şi nu cu un mediu imaginar.”
Pentru actorii din distribuţie, relaţionarea cu un mediu fizic a avut rezultatul dorit. Gosling afirmă că: “A fost incredibil să avem platourile puse la punct atât de bine pentru că unui actor îi e mai uşor să se concentreze pe lumea internă a personajului său, când are pusă la punct toată lumea care-l înconjoară.”
“E bine să ai această lume fantastică în jurul tău, dar să te menţii la un nivel uman,” spune Villeneuve. “‘Blade Runner 2049’ este o poveste intimă, cu adresabilitate extinsă.”

Oamenii şi replicanţii
Două dinte rolurile principale ale filmului “Blade Runner 2049” au fost distribuite încă dinainte să existe scenariul. E de la sine înţeles că niciun alt actor n-ar fi putut juca rolul lui Rick Deckard decât Harrison Ford, dar şi pentru blade runner K se pare că realizatorii nu au avut alt nume de rezervă decât acela al lui Ryan Gosling.
Fancher spune: “Zburam către Londra să mă întâlnesc cu Ridley şi mă gândeam la protagonişti, când mi-a venit o idee: ‘Ryan Gosling, el e cel mai potrivit pentru rolul lui K.’ Apoi, când m-am întâlnit cu Ridley—prima întrebare pe care a pus-o a fost: ‘Pe cine vezi în rol?’ Am spus: ‘Ryan Gosling,’ iar el a spus: ‘Ăsta e!’ Nici un ştiam care va fi povestea, dar aveam în faţa ochilor imaginea personajului titular, iar Ryan se potrivea din toate punctele de vedere.”
Gosling susţine că interesul său pentru proiect a fost stimulat de dorinţa de a contribui la transpunerea ideii pe ecran. “Când am auzit că Ridley se gândeşte să continue povestirea, mi-a stârnit interesul. Vroiam să ştiu ce se întâmplă mai departe. Iar apoi, când mi s-a dat şansa de a intra în această lume şi de a ajuta la conturarea poveştii… am simţit că e o mare oportunitate pentru mine.”
Villeneuve observă, “K are o viaţă foarte grea şi este un personaj foarte singuratic. El are cea mai grea slujbă din lume, dar pe neaşteptate, din ultima sa misiune izvorăşte un vis … o dorinţă atât de mare încât îl orbeşte. Iar eu am considerat că asta va fi o traiectorie frumoasă.
“Când am citit scenariul,” adaugă regizorul, “Ryan Gosling fusese deja propus pentru rolul lui K, iar eu am adăugat imediat: nu poate fi altul! El este un actor care poate să exprime o lume întreagă de emoţii printr-o simplă ridicare de sprânceană. Am nevoie de un actor foarte inteligent şi puternic, capabil să treacă singur prin întuneric. Pasiunea lui Ryan şi eforturile lui neobosite de a stabili până la cel mai mic detaliu fiecare secvenţă m-a emoţionat pentru că asta însemna că e la fel de important pentru el ca şi pentru mine să realizăm împreună un film mare.”
Ridley Scott îşi aminteşte că atunci când l-a contactat pe Ford în legătură cu reluarea rolului lui Deckard, “Mi s-a părut că a fost puţin sceptic la început. Apoi i-.am trimis scenariul iar după aceea el m-a sunat: ‘Ridley, e minunat! Corectez: ăsta e cel mai bun scenariu pe care l-am citit vreodată.’”
Pe lângă faptul că i-a plăcut scenariul, Ford a mai spus: “E foarte simpatic să poţi juca acelaşi personaj la o distanţă de 30 de ani. Într-un fel, m-am obişnuit să încerc haine vechi,” spune el zâmbind, “şi din fericire încă mi se potrivesc, aşa că n-am avut nicio reticenţă în a-l juca din nou pe Deckard.”
“Nu a fost posibil să facem o urmare a lui ‘Blade Runner’ fără Harrison Ford, bineînţeles,” susţine Villeneuve. “Pentru mine, a fost un adevărat privilegiu să lucrez cu el pentru că este o persoană de care se leagă dragostea mea pentru cinema; eu am crescut pe filmele lui. În primul rând a trebuit să-mi stăpânesc emiţia de a-l întâlni pe unul dintre eroii copilăriei mele, dar el a spart imediat gheaţa pentru că e unul dintre cei mai calzi, şarmanţi, generoşi şi modeşti artişti pe care i-am cunoscut vreodată. Iar faptul că eram acum regizorul lui este ca şi când m-aş fi întors la şcoala de cinematografie, pentru că el are atâta experienţă şi se gândeşte atât de mult la modul de interpretare încât pot spune că nu prea am întâlnit actori de acest calibru. Am avut cele mai frumoase discuţii cu el despre cum să ne apropiem de personajul pe care nu-l mai jucase de atâţia ani.”
În poveste nimeni nu l-a mai văzut pe Deckard de 30 de ani. Ford relatează: “Deckard a trecut prin evenimente tragice în ultimii ani. De asemenea el era însărcinat cu păstrarea anumitor secrete şi se simţea obligat să menţină tăcerea asupra lor. El ştia că e urmărit, aşa că s-a ascuns într-un loc unde nu se aştepta nimeni să se ducă. Era un loc periculos, unde el a dus o viaţă singuratică şi izolată.”
Indiciul care l-a făcut pe K să-i ia urma lui Deckard a fost descoperit în arhivele Wallace Corporation. Deşi majoritatea dovezilor fuseseră distruse în timpul catastrofei EMP din 2022—cunoscută sub numele de Blackout—câteva rămăşiţe fuseseră salvate, inclusiv una în care vocea lui Deckard putea fi cu greu auzită.
Şeful Wallace Corporation este enigmaticul Niander Wallace, a cărui voce suavă maschează ambiţiile sale nemăsurate. Încercarea lui obsesivă de a crea replicantul perfect—un slujitor perfect care să nu se opună ordinelor venite de la autoritatea umană—s-a soldat cu crearea ultimului model intitulat Nexus 9. Wallace îi vede necesari pe replicanţi pentru supravieţuirea speciei umane…dar el nu poate crea prea multe exemplare. Cu ani în urmă, desoperirile sale în domeniul hranei modificate genetic a salvat omenirea de foamete. În contul acestei datorii morale el a obţinut abolirea prohibiţiei asupra folosirii replicanţilor, ceea ce lui i-a adus o bogăţie incalculabilă şi o putere nelimitată.
Distribuit în rolul lui Wallace, Jared Leto remarcă: “Aş avea o perspectivă diferită asupra lui Niander Wallace decât restul lumii. El a salvat omenirea de foamete, aşa că nu mi se pare că ego-ul său depăşeşte limitele normale, pentru unul care a salvat planeta. El şi-a croit drumul spre putere prin muncă multă şi studiu riguros. Wallace este un geniu, dar are şi o doză de nebunie. E o personalitate fascinantă şi complexă. Pentru mine a fost un rol cuceritor.”
“Niander Wallace este un rol greu pentru că dialogurile sale sunt dificile. Era nevoie de un actor care să aducă la viaţă tiradele personajului, adăugându-le forţă şi chiar poezie. Villeneuve adaugă că apreciază implicarea lui Leto în fiecare faţetă a rolului. “Mă întrebam ce o să facă Jared în legătură cu faptul că Wallace era orb. Când Jared a intrat în cameră, era orb…juca de parcă era orb.”
Datorită muncii sale e de înţeles de ce mâna dreaptă a lui Wallace trebuie să fie un replicant Nexus 9. Sylvia Hoeks o interpretează pe Luv, a cărei devoţiune faţă de Wallace depăşeşete graniţele profesionale. “El reprezintă mult mai mult decât un şef,” spune ea. “Ceea ce e ciudat în legătură cu Luv este faptuul că ea a fost creată de Wallace, iar dacă el este creatorul ei tot aşa de bine o poate şi distruge, aşa încât devoţiunea ei poate proveni şi din această teamă. Ea se străduieşte deci să fie cea mai bună, să fie tot ceea ce şeful ei doreşte să fie, sau chiar mai mult de atât. Ea face tot ce-i stă în putere pentru ca el să cucerească lumea şi să-şi împlinească visurile. Ea are impresia că aceasta ar fi cheia spre fericire, chiar dacă nu ştie prea bine ce înseamnă fericirea.”
Villeneuve a apelat la Hoeks “una dintre cele mai bune artiste cu care am lucrat vreodată în viaţa mea. Ea e o actriţă puternică, care nu se teme să facă lucruri ieşite din comun pentru a intra în pielea personajului.”
Femeia de lângă K este Joi, cu care el are o relaţie mai mult decât romantică. Ea e prietena lui, confidenta lui şi singurul sprijin pe care îl are. Ana de Armas, care interpretează rolul, spune: “Joi este isteaţă, intuitivă, mai ales când e vorba de K. Ea este şi foarte sexy, dar are mai multe calităţi decât s-ar vedea la suprafaţă. De fapt e un personaj destul de complex.”
De Armas a dezvoltat rolul cu ajutorul lui Villeneuve, spunând: “A fost interesant să explorez personajul împreună cu el. Aveam atâtea întrebări să-i pun: Cine e ea? Ce simţăminte are? Care sunt regulile pe care trebuie să le urmăm pentru a construi personajul de la o secvenţă la alta? Denis mi-a dat multă libertate ca să descopăr toate aceste lucruri şi multe altele, pe măsură ce avansam cu filmările.”
Nici măcar şefa lui K nu ştie toate detaliile descoperirilor pe care le-a făcut K pe urmele aflării adevărului. Robin Wright o interpretează pe locotenentul LAPD Joshi, şefa lui K, ale cărei ordine către blade runner dovedesc că ea va face tot ceea ce este necesar pentru a păstra ordinea. Wright afirmă: “Joshi înţelege miza—ea îşi dă seama că o descoperire de asemenea anvergură ar putea ‘distruge lumea.’ Dar ea e preocupată şi de K. Ea simte că ceva nu e în regulă şi că el ar putea ascunde ceva faţă de ea. Totuşi, ea nu-şi poate lăsa temerile să-i afecteze îndeplinirea îndatoririlor profesionale.”
Distribuţia e completată de: Mackenzie Davis care o interpretează pe Mariette, o “dixie” misterioasă, care e interesată de K; Carla Juri în rolul doctoriţei Ana Stelline, care se ocupă de crearea şi comportamentul replicanţilor; şi Lennie James în rolul lui Mister Cotton, care supraveghează sute de copii abandonaţi şi care ar putea avea unele răspunsuri pentru K.

FORMA VIITOARE A LUCRURILOR
Înainte de începerea filmărilor la “Blade Runner 2049,” Villeneuve a lucrat timp de câteva săptămâni bune alături de directorul de imagine Roger Deakins desenând storyboards şi stabilind aspectul vizual al filmului. “Aşadar Roger a fost o parte integrantă a limbajului cinematografic al filmului, încă de la început,” afirmă regizorul.
La rândul său. Deakins susţine: “Era o şansă prea grozavă ca s-o pierd. Denis şi cu mine eram constrânşi, dar mai degrabă informaţi de filmul original, care ne oferise una dintre primele şi cele mai stilizate imagini ale viitorului apocaliptic.”
Villeneuve adaugă: “Una dintre cele mai dificile provocări era să îmbinăm cele două filme din punct de vedere vizual—pentru a da senzaţia că mergi înspre viitor, inspirat de trecut.”
Cea mai memorabilă amprentă vizuală a primului film “Blade Runner” a fost probabil atmosfera întunecoasă, umedă, opresivă, iar condiţiile n-au avut cum să se îmbunătăţească în următorii 30 de ani. Regizorul explică: “Eu provin de la Montreal, aşa încât clima din film este redarea unor zile înnorate din Canada, unde poate fi groaznic de frig, dar poate să fie şi ploaie sau zloată.”
Ridley Scott remarcă: “Stilul e important, iar Denis a preluat foarte bine stilul din filmul iniţial.” Majoritatea populaţiei, care nu se află în rândul super-bogaţilor îşi duce existenţa în oraşe cu blocuri înalte care străpung cerul cenuşiu. Scenograful Dennis Gassner îşi aminteşte: “Prima întrebare pe care i-am pus-o lui Denis a fost care ar fi imaginea, dacă am pune cerinţele tale scenografice într-un singur cuvânt? Iar Denis a spus: ‘Brutală. Vreau ca arhitectura să fie brutală.’ Astfel, ne-am pus pe cercetare şi studiu şi am găsit imaginile care s-au dezvoltat în ceea ce denumesc eu ‘limbajul prefabricatelor.’”
“Esenţa scenografiei lui ‘Blade Runner 2049’ constă în faptul că totul este construit cu scopul de a supravieţui, de la tehnologie la architectură,” adaugă Villeneuve. “Clădirile trebuie să reziste la intemperii, aşa încât ele arată, în marea lor majoritate, ca nişte buncăre.”
“Brutal” a fost cuvântul care s-a aplicat şi la costumele create de Renée April. “Este vorba de un mediu aspru,” confirmă ea. “Acesta a fost punctul nostru de plecare. În ceea ce priveşte materialele, am lucrat mult cu blană artificială şi plastic, care au fost primele mele alegeri. Nu puteam să folosesc piele sau lână pentru că aceste materiale organice nu mai existau de mult, aşa încât îmbrăcămintea trebuia să fie sintetică şi confecţionată de mână. De asemenea, îmbrăcămintea era mare pentru că era frig, iar oamenii purtau mai multe haine deodată.
Printre cele mai memorabile imagini din primul “Blade Runner” se aflau panourile publicitare electronice, cu reclame luminoase în mişcare. Pentru urmare, Broderick Johnson spune că: “Am dus asta la nivelul următor, având în vedere că totul se petrece cu 30 de ani mai târziu. Acum avem reclame 3D holografice, care pot înmagazina o doză de inteligenţă, astfel că dacă mergi pe stradă, te poţi trezi că un personaj din reclamă poate interacţiona cu tine, ceea ce e îţi dă o senzaţie cam terifiantă,” râde el.
Villeneuve dezvoltă: “Gândirea noastră era că aerul din Los Angeles în anul 2049 va fi atât de dens încât putem proiecta lucruri care să plutească prin aer în 3D. De aceea reclamele stradale un sunt doar pe stâlpi ci şi printre trecători. Iar aceasta e o extensie a realităţii noastre, fiindcă ne arată unde vom ajunge.
“În timp ce plănuiam scenograifia filmului,” continuă Villeneuve, “ne-am întâlnit cu oameni de ştiinţă, doctori, arhitecţi, designeri, oameni de ştiinţă, experţi în computere…oameni care ne-au spus cum credeau ei că va arăta viitorul. Toate acestea au determinat în mare parte scenografia filmului.”

LOS ANGELES, CIRCA 2049
Grosul filmărilor pentru “Blade Runner 2049” s-a derulat în Ungaria, unde producţia şi-a stabilit baza de lucru, preluând toate cele 6 studiouri de sunet de la Origo Studios din Budapesta; 3 studiouri Korda, din Etyek; şi multe alte locaţii din ţară.
“Blade Runner 2049” începe cu K, care zboară spre ferma lui Sapper Morton într-un vehicul pe care fanii primului film îl cunosc sub numele de Spinner. Gassner ne împărtăşeşte: “Primul lucru pe care l-am proiectat a fost vehiculul lui K, care era un omagiu adus originalului Spinner, dar cu un aer mai brutal, aşa cum vroia Denis.”
Spinner-ul lui K e mai mare acum şi mai colţuros decât cel pe care-l avea Deckard în “Blade Runner,” dar deşi e un model mai recent, nu se poate numi în niciun caz nou. Directorul artistic Paul Ingis afirmă: “Am încercat să creăm un interior care să arate ca şi când vehiculul ar avea vreo 10-15 ani. Totul e uzat înăuntru, se pot vedea petele, urmele, zgârieturile … vehiculul este un decor în sine.”
Spinner-ul lui K are o trăsătură care n-a apărut în primul film: este vorba despre un obiect asemănător cu o dronă inteligentă, pe care coordonatorul de efecte John Nelson îl numeşte: “the pilot fish. El stă în partea din spate a Spinner-ului, iar atunci când vehiculul se opreşte pe loc, el se ridică în zbor deasupra Spinnerului şi stă acolo ca o dronă. Este ca un fel de gardă de corp a lui K, iar el îi poate da ordine de genul ‘supraveghează maşina’, sau poate fotografia zona şi poate trimite informaţiile obţinute.”
Pe lângă spinnerul lui K mai sunt şi alte vehicule în film, inclusiv o Spinner-limuzină şi vehiculul lui Deckard, care reprezintă o adaptare a celui pe care-l avea în primul film.
Ferma şi casa lui Sapper Morton (un producător de proteine) au fost construite pe lotul din spatele studiourilor Origo. Acolo are loc o confruntare între K şi Sapper care a fost asigurată din punct de vedere coregrafic de către Joel Kramer, care spune: “Ryan s-a gândit la totul în amănunt. El a renunţat la puţinul timp liber pe care-l avea pentru a veni cu trenul la noi ca să stabilim ce trebuia făcut. A învăţat totul foarte repede.”
Kramer a avut o cu totul altă abordare când a fost vorba despre bătaia dintre K şi Luv din partea adoua a filmului. Kramer confirmă: “Chiar dacă Luv este femeie, ea are aceeaşi iscusinţă în luptă ca şi K, dacă nu chiar mai multă. Am găsit o campioană de arte marţiale pe nume Chloé Bruce, care poate să-şi mişte corpul într-un fel pe care nu l-am mai văzut niciodată şi care nu pare a fi uman. Am arătat înregistrarea sa demonstrativă lui Denis, Andrew şi Broderick, iar ei au sărit în sus. Am adus-o pe Chloé ca s-o antreneze pe Sylvia Hoeks şi s-o înveţe mişcările. Sylvia nu le putea face pe toate, fiindcă nimeni nu poate face ceea ce face Chloé, dar ea s-a străduit foarte mult. Am fost impresionat de modul cum s-a descurcat Sylvia, în special pentru faptul că ea nu a învăţat lupte niciodată.”
Birourile şi arhivele Wallace Corporation au ocupat platouri de la ambele studiouri. Biroul minimalist al lui Wallace vine în contrast cu restul decorurilor, având centrul înconjurat de un şanţ de apă şi fiind accesibil doar dinspre o alee pietruită cu contacte electronice. Roger Deakins le-a utilizat şi pentru a reflecta lumina pe pereţi, creând un efect minunat.
Wallace Tower este profund antitetic cu mediul dinafara zidurilor, care este populat cu oameni şi locuri sărace, care se luptă pentru subzistenţă. Un loc de întâlnire frecventat de aceşti oameni este Bibi’s Bar, un fel de piaţă în aer liber, unde oamenii şi replicanţii pot cumpăra orice, începând cu hrana şi băutura şi terminând cu sexul de ocazie. Construită pe un platou de la Korda, piaţa aceasta e plină de automate cu display-uri strălucitoare unde poţi cumpăra mâncare şi băutură, sau chioşcuri pentru vânzarea diferitelor mărfuri. Trenurile îţi trec pe deasupra capului, iar “taxiurile” cu trei roţi (tuk-tuk) circulă conduse de cei 300 de figuranţi .
“Bibi’s Bar ne dă prima pată de culoare,” susţine Gassner. “Din cauza vremii cu iarnă perpetuă, totul este şters şi gri, dar Bibi’s este locul unde poţi să dai oamenilor puţină culoare, aşa cum Roger le dă lumină.”

PĂRĂSIREA Los Angeles-ului
Spre deosebire de filmul iniţial, “Blade Runner 2049” scoate acţiunea filmului dincolo de zidurile oraşului Los Angeles, o schimbare bine primită de Villeneuve. “Asta mi-a dat posibilitatea de a-mi imagina cu ar arăta vecinătatea oraşului,” explică regizorul. “Asta aduce o nouă estetică filmului. De exemplu, pe măsură ce te îndepărtezi de oraş, ceaţa şi atmosfera devin mai puţin dense, deci se mai vede şi lumina soarelui. Nu vorbesc despre un soare strălucitor—pentru că e încă destul de pâclos, dar oricum mai luminos decât în L.A.”
Investigaţia lui K îl duce până în sud, în zona San Diego, unde Spinner este forţat să aterizeze într-un câmp plin cu fier vechi, care se întinde cât vezi cu ochii. Acest loc a fost amenajat pe terenul liber dindărătul studiourilor Origo. Această imagine urma să fie augmentată ulterior pe calculator, astfel încât să devină o suprafaţă imensă, care să se întindă dincolo de orizont.
Urmându-l pe Rick Deckard, K ajunge în California, în oraşul Las Vegas, Nevada, oraş care nu mai seamănă de loc cu strălucitorea capitală a plăcerilor de altă dată. Culorile sale s-au redus la un fundal roşu-potocaliu, care e rezultatul unei explozii de acum 50 de ani, care a trasformat oraşul vibrant de altă dată într-o ruină părăsită de oameni…cu excepţia unuia.
Pentru a reda Las Vegasul post-apocaliptic, Villeneuve şi Gassner s-au consultat cu celebrul futurist şi concept artist Syd Mead, care l-a ghidat şi pe Ridley Scott în redarea Oraşului îngerilor din 2019. “Am încercat să ne imaginăm cum ar arăta Las Vegas-ul anului 2049,” spune el. “Un singur om putea să-mi răspundă la întrebarea asta, aşa că m-am dus înapoi la maestrul Syd Mead şi i-am explicat care e provocarea mea, iar el mi-a adus în faţa ochilor aceste imagini nebunesc de frumoase ale Vegasului viitorului.” Gassner adaugă: “Ceea ce s-a întâmplat în Vegas şi împrejurimile sale a transformat oraşul într-un cimitir unde nimeni nu ar mai vrea să meargă, cu excepţia lui Deckard care l-a considerat sigur, ascunzându-se acolo, la vedere.”
Fără îndoială, unele dintre cele mai grele zile de filmare au fost petrecute într-un enorm tank de apă, construit special pentru secvenţa esenţială de acţiune din “Blade Runner 2049.” Coordonatorul efectelor speciale, Gerd Nefzer şi echipa sa au supravegheat construcţia acestui tank, cu capacitatea de 300 de tone de apă, care măsura între 1 m şi 5 m adâncime.
Echipa SFX a trebuit să construiască o macara–platformă care să permită mişcare limuzinei Spinner în bătaia valurilor. “Era foarte important pentru Denis ca limuzina să nu stea imobilă ca o stâncă. Iar macaraua asta a fost foarte dificil de construit,” recunoaşte Nefzer.
Pentru a proteja actorii care trebuia să stea în apă uneori şi câteva ore la rând, s-au adus nişte boilere acţionate de motoare diesel, care menţineau apa la o temperatură confortabilă penru corpul uman. În contact cu noaptea rece, apa din piscină crea un abur, care părea un nor de ceaţă potrivit atmosferei.


SCĂRI ŞI SCĂRI

Imaginile oraşului şi ale naturii privite de sus, au fost create în miniatură de echipa de la Weta Workshop din New Zealand. Totuşi, Villeneuve contrazice termenul de “miniaturi” pentru că: “Unele dintre aceste miniaturi erau de fapt gigantice!” afirmă el.
Directorul de imagine de la Weta, Alex Funke, confirmă, “Am construit Wallace Tower—care în povestire este unua dintre cele mai înalte clădiri de pe Pământ—la o scară de 1/600 şi chiar la scara aceasta el avea cam 4 m înălţime. Am folosit această scară pentru toate construcţiile mari, deşi am fi vrut să le construim la o scară de 1/24, dar atunci ele n-ar mai fi încăput în nici un studio.”
Când s-au încheiat filmările, Villeneuve s-a dedicat montării filmului alături de editorul Joe Walker. De asemenea el a conlucrat cu compozitorii Hans Zimmer şi Benjamin Wallfisch, care au contribuit cu nota finală: muzica.
Wallfisch povesteşte că: “Între noi s-a instituit o camaraderie şi o legătură incredibilă pentru că noi toţi iubeam deopotrivă ‘Blade Runner.’ Sprijinindu-ne pe acest punct comun a trebuit să facem faţă unei provocări uriaşe care era aceea că trebuia să ne imaginăm cum va arăta muzica peste încă 30 de ani de acum încolo.”
“Vangelis este greu de urmat,” adaugă Zimmer, referindu-se la compozitorul care a compus muzica filmului iniţial, folosind sintetizatoarele într-un mod care a devenit legendar. “Pentru mine era clar că trebuia să facem ceea ce reuşise să facă Denis cu acest film—să menţinem ADN-ul muzicii din filmul iniţial, dar să-i aplicăm o viziune artistică complet nouă.”
Pe lângă muzica creată de Zimmer şi Wallfisch, cinefilii vor observa că apar nişte ecouri ale melodiei lui Vangelis “Tears in the Rain” de pe coloana sonoră a primului “Blade Runner.” Notele familiare formează un fel de punte muzicală între cele două filme.
Villeneuve meditează: “Pentru mine, ‘Blade Runner 2049’ reprezintă o scrisoare de dragoste către ‘Blade Runner’ pentru că ştiu că toţi artiştii care au lucrat la film au fost profund inspiraţi de universul creat de viziunea lui Ridley Scott. Chiar şi spectatorii care nu cunosc acest univers vor descoperi că deşi este un film ştiinţifico-fantastic, el este mai presus de toate o dramă umană tulburătoare.
“Povestea nu se concentrează pe tehnologie,” concluzionează regizorul, “ci pe condiţia umană, şi eu cred că exact asta îl face să fie mai puternic. Nu vreau să spun cu ce pleacă spectatorii de la acest film, dar ceea ce pot să spun este că sper ca publicului să-i placă filmul nostru. Şi mai sper că vor fi impresionaţi de călătoria lui K.”

Read 12830 times
  • Media

Share this

Related items

Sony Pictures Print Logo

Newsletter