FILME 2016

GRIMSBY

GRIMSBY

Stacks Image 61
GRIMSBY
GRIMSBY Created with Sketch.

DIN 4 MARTIE 2016 LA CINEMA

Sacha Baron Cohen, nominalizat la Oscar şi laureat al Globului de aur, creatorul lui Borat, Bruno şi Ali G, revine acum cu un nou personaj: Nobby Butcher, şomer perpetuu şi suporter hazliu de fotbal, care e pus în postura de a salva lumea.
DESPRE FILM
Sacha Baron Cohen este renumit pentru personajele sale originale şi comice, pe care le pune în situaţii incredibile. De la dansatorul de hip-hop care devine gazdă de talk-show, la jurnalistul din Kazakstan aflat în prima sa vizită în America, sau la prezentatorul austriac de modă care vrea să devină faimos, Cohen a creat personaje de neuitat. În filmul său actual, Grimsby, Baron Cohen vine cu o nouă creaţie originală – povestea unui prostănac (Baron Cohen) şi a fratelui său, spionul (Mark Strong), pe care-l reîntâlneşte după 28 de ani.
Ca şi în filmele sale anterioare, Baron Cohen pune accentul pe personaj, care trebuie să fie cât mai realist cu putinţă. “Când scria scenariile pentru Ali G, sau Borat, sau Bruno, totul trebuia să fie credibil. Ali G sau Borat nu puteau să facă ceva ce nu le stătea în fire personajelor,” explică el. “Aşa că atunci când scriem scenarii, totul trebuie să izvorască dintr-o întrebare cât se poate de simplă – ce ar face personajul acum? Uneori ne vin în minte glume simpatice, dar ele nu trebuie puse în gura personajului. Personajul trebuie să fie autentic şi credibil, aşa că noi creăm o lume reală în jurul personajelor, un loc unde comedia poate să se simtă acasă.”

Pentru filmul Grimsby, aceasta însemna să creăm o lume a spionilor cât se poate de reală, de credibilă şi de serioasă, ca într-un film de acţiune. Pe scurt, povestea nu poate fi o parodie. “Noi am vrut să creăm realmente un film de acţiune, cu miză şi cu cascadorii grozave – iar apoi să-l aruncăm pe nătăfleţ în mijlocul acestei lumi, urmând să vedem modul în care acest personaj reuşeşte să schimbe cursul filmului,” susţine Baron Cohen.
Din dorinţa de a reuşi cât mai bine, realizatorii l-au contactat pe Louis Leterrier – unul dintre regizorii cei mai solicitaţi pentru filmele de acţiune (Now You See Me, The Transporter), rugându-l să preia cârma. Leterrier spune că atunci când i s-a propus să regizeze Grimsby, s-a simţit onorat să lucreze cu un artist pe care-l admira de mult. “Îmi amintesc că la scurtă vreme după ce a apărut DVD-ul, oamenii îşi pasau de la unul la altul DVD-ul ‘The Ali G Show’ – ‘Aţi văzut chestia asta?’” îşi aminteşte Leterrier. “Îmi amintesc că m-am dus să văd Borat chiar în prima zi, la matineu, la ora11, primul spectacol, că am râs cu lacrimi şi că în primul weekend m-am dus din nou cu prietenii. Exact asta îmi place la filmele lui Sacha – vrei să fii primul care vede filmul şi apoi vrei să-ţi aduci şi prietenii, ca să fii sigur că se distrează. Sunt fascinat de Sacha, pentru că este unul dintre creatorii pe care-i admir cu adevărat.”

În Grimsby, personajul original al lui Baron Cohen este Nobby. La început, Nobby pare a fi un tip detestabil, dar apoi îţi dai seama că el ştie mai bine cu ce se mănâncă viaţa. “El e un şmecher care profită de asistenţa socială – are nouă copii şi obţine de la stat toate beneficiile posibile,” spune Baron Cohen. “Dar el îşi iubeşte copiii cu adevărat. Iar iubita lui este o frumuseţe voluptoasă, (Rebel Wilson), după care e înnebunit. Nobby este un tată grozav, care face orice e necesar pentru familie. Viaţa lui o reprezintă familia, dar familia sa are un membru lipsă – fratele Sebastian.”
Cu 28 de ani în urmă, Sebastian a fost trimis la un orfelinat, iar cei doi fraţi n-au mai ştiut unul de altul. Sebastian – care între timp devenise spion – credea că avea tot ce-şi dorea. Dar atunci când îl reîntâlneşte pe fratele său, Sebastian descoperă că acesta era singurul lucru care-i lipsea.
În rolul lui Sebastian îl vedem pe Mark Strong, care a încheiat de curând rolul lui Merlin din Kingsman: The Secret Service. “Am distribuit în acest rol pe cineva care este în stare să susţină o întreagă serie de filme de acţiune, iar acesta e Mark Strong,” spune Baron Cohen. “E foarte tare. Îşi face singur cascadoriile şi e un luptător strălucit. În plus, el este extrem de veridic – poţi să te încrezi pe deplin în acest personaj.”
“Cunoşteam filmele anterioare ale lui Sacha, dar, ca să fiu sincer, nu ştiam la ce să mă aştept,” spune Strong despre momentul în care s-a alăturat comediei lui Sacha Baron Cohen. “Procesul e extraordinar. Misiunea lui Sacha pare a fi să aducă umor tuturor întâmplărilor şi să creeze dezordine pretutindeni. Dar în interiorul acestei adevărate anarhii, procesul de relevare a umorului are caracteristici de-a dreptul ştiinţifice. Naraţiunea e bine structurată, iar scenariştii au creat un dialog extrem de credibil, care defineşte personajele. Dacă aş fi uitat să spun un cuvânt, ar fi fost important, pentru că acel cuvânt e plasat acolo pentru a face astfel încât comedia să fie fluentă şi eficientă.”
“Mark este omul perfect,” afirmă Leterrier. “E isteţ, haios şi inteligent; pricepe glumele, dar nu se pretează la ele. Adesea, reacţia publicului este similară cu reacţia acestui om – aşa că reacţia lui Mark faţă de Sacha este fundamentul comediei. N-am fi putut avea un actor mai potrivit ca Mark, iar el şi Sacha s-au comportat exact ca nişte fraţi.”
Leterrier este apreciat pentru filmele sale de succes The Transporter şi Now You See Me, iar Todd Schulman susţine că experienţa regizorului combinată cu personalitatea sa l-au făcut să fie alegerea ideală pentru regia acestui film. “Pentru ca acest film să fie credibil, trebuie să crezi în acţiunea lui,” susţine Schulman. “Trebuie să ai senzaţia că vezi un film de acţiune şi că în acest timp cineva îl aruncă pe tăntălău în iureşul acţiunii. Ştiam că Louis era incredibil de talentat în ceea ce priveşte acţiunea filmelor, dar ne-a impresionat că are un simţ al umorului extrem de dezvoltat. De asemenea are o abordare fină, ceea ce e perfect pentru filmul acesta.”
Totuşi, Leterrier spune că turnarea acestei comedii nu a semănat cu nimic din ceea ce a creat el anterior. “Am filmat secvenţe de câte 45 de minute. Am amplasat mai multe camere la locul filmării şi am făcut filmări încrucişate. Pentru mine asta a însemnat o noutate în materie de filmări,” explică Leterrier. Dar trebuie să faci asta dacă lucrezi cu Sacha Baron Cohen. “În acest film, el e ca un fel de strigăt al conştiinţei – nu se opreşte niciodată. El are o minte suprarealistă.”
Această minte suprarealistă a imaginat, în scenariu, o mulţime de pedepse pentru bieţii actori. “Într-o zi, Sacha s-a aruncat peste mine şi m-a lovit de mai multe ori cu o sticlă în cap,” spune Strong. “Apoi a trebuit să mă scufund în apă, cu tot cu maşina; am fost îmbrăcat într-un costum care semăna cu un minuscul sac de dormit; am petrecut o zi întreagă pe o câmpie africană, în bătaia unui vânt rece ca gheaţa; şi am fost sechestrat timp de trei zile într-o casă mică, alături de întreaga familie a lui Nobby. Să ştiţi că nu a suferit Sebastian, ci eu!”
“Pretenţiile lui Sacha faţă de alţi actori sunt de zece ori mai grele faţă de el însuşi. Sacha face orice ca să obţină un hohot de râs,” susţine Leterrier. Mai mult, explică Leterrier, el nu avea intenţia să-i lase pe actori să se amuze singuri – era normal ca regizorul să îndure şi el tot ceea ce le cerea lui Baron Cohen şi Strong. “Când intrau ei la apă, intram şi eu. Când lor le era frig, tremuram şi eu. Când ei se dezbrăcau, mă dezbrăcam şi eu. Sacha era unul dintre scenarişti, aşa că el ştia ce-l aşteaptă, dar Mark s-ar fi putut simţi abuzat. Aşa că suportam şi eu tot ceea ce suporta el.”
Copyright © 2012 - 2018 InterComFilm. Toate drepturile rezervate

Pagină web realizată de EyeProduct