INSURGENT
INSURGENT
DIN 20 MARTIE 2015 ÎN CINEMATOGRAFE
Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet și Naomi Watts revin pe marile ecrane în Insurgent, din 20 martie în România
De la Summit Entertainment vine pe marile ecrane Insurgent, parte a seriei Divergent. O producţie Red Wagon Entertainment şi Mandeville Films, în regia lui Robert Schwentke, Insurgent se lansează în România pe 20 martie, în IMAX 3D.
După evenimentele din Divergent, Tris (Shailene Woodley) şi Four (Theo James) sunt acum în postura de fugari, vânaţi de Jeanine (Kate Winslet), liderul avid de putere al facţiunii Erudiţilor.
Bazată pe bestseller-ul omonim al autoarei Veronica Roth, acțiunea din Insurgent începe la trei zile după evenimentele din Divergent, când Tris şi Four reuşesc cu greu să o împiedice pe Jeanine şi aliaţii ei să nimicească facţiunea Abnegaţiei. Însă victoria are un preţ imens pentru Tris: ambii ei părinţi, precum şi Will, din facţiunea Neînfricaţilor, sunt ucişi. Ca şi Divergent, seria Divergent: Insurgent este plasat într-un Chicago al viitorului, în ruine şi înconjurat de ziduri care-l izolează de restul lumii, în care supravieţuitorii sunt organizaţi în cinci facţiuni, în funcţie de abilităţile, temperamentul şi preferinţele lor personale.
Pentru ca spectatorii să poată pătrundă în profunzimile acestui univers aparte, realizatorii au creat decoruri mai sofisticate şi costume mai detaliate decât în Divergent. Filmările au avut loc, de data aceasta, în oraşul Atlanta.
În Insurgent, acţiunea este mai dramatică, iar miza devine mult mai mare pentru Tris şi Four. Ei trebuie să găsească o cale de a o opri pe Jeanine, ai cărei oameni îi vânează brutal pe Divergenţi prin tot oraşul.
Tânăra actriţă Shailene Woodley, nominalizată la Globul de Aur şi actorul britanic Theo James îşi asumă din nou rolurile principale în Insurgent. “Una dintre cele mai mari reuşite în Divergent a fost personajul interpretat de Shailene, Tris Prior”, spune producătorul Douglas Wick. Personajul interpretat de James, care în primul film se dovedeşte a fi un Divergent, evoluează semnificativ în Insurgent. “Devine mult mai deschis, iar acum este îndrăgostit de Tris”, explică actorul. Personajul interpretat de Kate Winslet, Jeanine, a suferit o înfrângere în finalul filmului Divergent. Winslet îşi descrie personajul ca fiind “o persoană oribilă, îngrozitoare, a cărei putere se datorează poziţiei, în care nu a ajuns pentru că ar fi fost bună şi onestă, ci dimpotrivă, chiar dacă ea aşa se consideră. Este o femeie căreia îi place puterea şi care nu se dă în lături de la nimic pentru a o obţine”.
Actriţa Naomi Watts, dublu nominalizată la Premiul Oscar, a fost distribuită în rolul lui Evelyn, liderul celor care nu aparţin nici unei facţiuni. “Am fost foarte bucuroşi că Naomi a acceptat. Este un rol complex şi dificil. Evelyn este o persoană cu un trecut complicat şi hotărâtă să se răzbune pentru ce i s-a întâmplat, indiferent cât va dura pentru a reuşi. Este o fire misterioasă, niciodată nu ştii ce gândeşte cu adevărat”, spune producătoarea Lucy Fisher.
În Insurgent, Tris încearcă cu disperare să afle secretul pe care părinţii ei îl apăraseră cu viaţa. Dacă va reuși să îi proteje pe cei dragi, aflați din 20 martie în cinematografele din toată țara. Insurgent este distribuit în România de InterComFilm Distribution.
Cu inima zdrobită şi simţindu-se vinovată pentru moartea familiei şi prietenilor săi, Tris încearcă cu disperare să afle secretul pe care părinţii ei îl apăraseră cu viaţa şi care explică de ce Jeanine nu s-ar da în lături de la nimic pentru a o captura.
Disperată să-i protejeze pe cei dragi, ea trebuie să facă faţă unor provocări imposibile pe măsură ce află adevărul despre trecutul şi viitorul lumii în care trăiesc.
Summit Entertainment prezintă The Divergent Series: Insurgent / Seria Divergent: Insurgent, o producţie Red Wagon Entertainment şi Mandeville Films, în regia lui Robert Schwentke. Scenariul, bazat pe bestseller-ul omonim al autoarei Veronica Roth, este semnat de Brian Duffield, Akiva Goldsman şi Mark Bomback. Producătorii filmului sunt Douglas Wick, Lucy Fisher şi Pouya Shahbazian, iar producători executivi Todd Lieberman, David Hoberman, Neil Burger şi Barry Waldman. Co-producători sunt Veronica Roth, John Wildermuth şi Charlie Morrison. Imaginea este semnată de Florian Ballhaus, iar scenografia de Alec Hammond. Montajul este realizat de Nancy Richardson şi Stewart Levi. Costumele sunt create de Louise Mingenbach, iar coloana sonoră de Joseph Trapanese şi supervizată de Randall Poster. Supervizorul efectelor vizuale este James Madigan. Din distribuţie mai fac parte: Octavia Spencer, Naomi Watts, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Ansel Elgort, Daniel Dae Kim, Maggie Q, Mekhi Phifer, Emjay Anthony, Keiynan Lonsdale, Rosa Salazar, Suki Waterhouse şi Jonny Weston.
DESPRE SUBIECT
Distrugerea universului din Divergent
Acţiunea din Seria Divergent: Insurgent începe la trei zile după evenimentele din Divergent, când Tris şi Four reuşesc cu greu să o împiedice pe Jeanine şi aliaţii ei să nimicească facţiunea Abnegaţiei. Însă victoria are un preţ imens pentru Tris: ambii ei părinţi, precum şi Will, din facţiunea Neînfricaţilor, sunt ucişi. Ca şi Divergent, Seria Divergent: Insurgent este plasat într-un Chicago al viitorului, în ruine şi înconjurat de ziduri care-l izolează de restul lumii, în care supravieţuitorii sunt organizaţi în cinci facţiuni, în funcţie de abilităţile, temperamentul şi preferinţele lor personale. Membrii Abnegaţiei sunt altruişti, cei ai Prieteniei pacifişti, cei ai Candoarei sunt sinceri, Neînfricaţii curajoşi, iar Erudiţii inteligenţi. Pe lângă aceştia, mai există oameni care nu aparţin nici uneia din facţiuni.
În primul film, Beatrice 'Tris' Prior, care a crescut făcând parte din facţiunea Abnegaţiei, află, în urma testului de aptitudini, că este o Divergentă, adică are calităţi pentru a aparţine mai multor facţiuni. Deoarece Divergenţii sunt oameni cu gândire independentă, care nu pot fi controlaţi, celelalte facţiuni îi consideră periculoşi. Pentru a-şi ascunde identitatea, ea alege să se alăture Neînfricaţilor. În cadrul programelor de antrenament, Tris este supusă mai multor teste cu simulatorul J, în urma cărora ies la iveală adevăratele ei abilităţi. Unul dintre instructorii săi, Tobias “Four” Eaton, îi devine aliat şi îi dezvăluie că este şi el Divergent. Ulterior, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste.
În Insurgent, acţiunea este mai dramatică, iar miza devine mult mai mare pentru Tris şi Four. Ei trebuie să găsească o cale de a o opri pe Jeanine, ai cărei oameni îi vânează brutal pe Divergenţi prin tot oraşul. La începutul filmului, Jeanine descoperă o cutie misterioasă cu cinci faţete, fiecare dintre acestea purtând sigiliul uneia din facţiuni. Ea este convinsă că în cutie se află un mesaj care dezvăluie viitorul şi că numai un Divergent - care posedă abilităţile tuturor celor cinci facţiuni - este capabil să o deschidă. De aceea, îi capturează pe Divergenţi şi îi supune la teste, pentru a-l găsi pe acela care poate deschide cutia. Ei trebuie să facă faţă unor simulatoare mai puternice şi mai înfricoşătoare decât cele înfăţişate în Divergent. Pentru realizatori, aceasta a însemnat crearea unor scene în care experienţele halucinatorii ale personajelor sunt de o intensitate şi rapiditate extremă, ceea ce imprimă filmului ritmul alert cu care sunt obişnuiţi cititorii autoarei Veronica Roth.
După spusele acesteia, Insurgent i-a oferit ocazia de a înfăţişa lumea lui Tris într-un mod în care nu fusese posibil în primul volum, parţial pentru că acesta fusese scris la persoana întâia. “E ca atunci când te maturizezi.”, explică autoarea. “Când eşti copil, lumea ţi se pare foarte mică. Pe măsură ce creşti, realizezi cât de mare este, de fapt. Pentru Tris, lumea din Insurgent devine din ce în ce mai mare - întâi o facţiune, apoi două şi, în final, întregul Chicago.” Spectatorii vor avea ocazia să călătorească prin această lume imaginară şi fascinantă împreună cu eroii filmului.
După o serie de atacuri ale Erudiţilor asupra facţiunilor care îi adăposteau pe Tris, Four şi rebelii Neînfricaţi în goana lor disperată prin oraş, Tris realizează că singura cale de a o împiedica pe Jeanine să facă rău celorlalţi este să i se predea. Ajunsă la cartierul general al Erudiţilor, Tris este închisă în laborator şi supusă unor teste de simulare din ce în ce mai dure.
DESPRE PRODUCŢIE
O lume în război
Acţiunea din Seria Divergent: Insurgent se petrece în acelaşi Chicago al viitorului, închis între ziduri, în care societatea este divizată în cinci facţiuni, care se luptă între ele. Pentru ca spectatorii să poată pătrundă în profunzimile acestui univers aparte, realizatorii au creat decoruri mai sofisticate şi costume mai detaliate decât în Divergent. Filmările au avut loc, de data aceasta, în oraşul Atlanta.
“Una dintre sarcinile importante a fost aceea de a găsi o identitate vizuală distinctivă pentru fiecare facţiune.”, spune producătorul Todd Lieberman. “Începem cu Prietenia, care trăieşte într-un mediu verde, luxuriant, la exterior; trecem apoi la cei din afara facţiunilor, care trăiesc mai mult în interior, în locuri în care predomină metalul şi betonul şi ajungem la ambientul specific Candoarei, cu linii simple, drepte şi suprafeţe care reflectă lumina.” Scenograful Alec Hammond remarcă: “Seria Divergent: Insurgent reprezintă, de fapt, cinci filme într-unul. Trebuie să schimbi complet decorurile şi abordarea când treci de la o facţiune la alta, deoarece şi regulile după care se conduc sunt diferite de la una la alta.”
Pentru acesta, realizatorii au construit trei decoruri tridimensionale diferite, plus o mulţime de alte structuri mai mici. “Chicago n-a fost exploatat la maximum în primul film. N-am văzut decât satul în care trăiesc membrii Abnegaţiei, groapa Neînfricaţilor şi câteva interioare ale Erudiţilor.”, comentează Hammond. Celebra creatoare de costume Louise Mingenbach a supervizat imensul departament de costume. “Pentru a înfăţişa pe marele ecran aceste cinci lumi diferite, a fost nevoie de mai mult de 400 de figuranţi. Asta a însemnat, în total, un număr de circa 700 de costume, multiplicat cu cinci.”, spune Mingenbach. “Mi-a plăcut provocarea de a lucra restricţionată de paleta coloristică a fiecărei facţiuni, este prima dată când fac aşa ceva.”, adaugă ea.
Universul Prieteniei
Filmul începe cu o paletă de culori calde: galben, kaki, şofran, ocru, cărămiziu şi maro. “O mare parte din acţiunea din Divergent se petrecea în locuri întunecate, precum groapa Neînfricaţilor. Ne-am bucurat că Veronica şi-a început cea de-a doua carte pe terenul luminos, rustic, al Prieteniei, pentru a putea deschide filmul cu o scenă plină de soare şi frumuseţe, chiar în mijlocul coşmarului lui Tris. Contrastul a fost extraordinar.”, spune producătorul Douglas Wick.
Realizatorii au avut nevoie de şase săptămâni - întrerupte de ploile de primăvară - ca să construiască decorurile de peste 5000 m2 pentru ferma Prieteniei, pe terenul unei comunităţi rurale. Peste 200 de muncitori din toate domeniile au lucrat şapte zile din şapte pentru a construi Domul Prieteniei şi pasarela în ruine şi pentru a transforma staulul existent pe teren. În plus, au fost plantate flori, legume şi iarbă, iar parcările şi trotuarele au fost acoperite cu tone de pământ şi alte materii organice. “Ideea a fost de a putea filma 360°, de a ne mişca liber, de a putea intra cu camioanele de filmare în acest decor.”, explică regizorul artistic Alan Hook. “Am folosit mai multe drone şi nişte macarale uriaşe pentru filmări. Domul era o construcţie gigantică de 20 m înălţime şi 30 m diametru, din lemn şi sticlă. Aveam nevoie de el chiar din prima zi, aşa că am lucrat la el până în dimineaţa zilei filmării.”
Expertei în machiaj Margie Kaklamanos i s-a încredinţat sarcina de a o transforma pe actriţa Octavia Spencer în Johanna Reyes, conducătoarea facţiunii Prietenia. “Am făcut mai multe teste înainte de a filma.”, îşi aminteşte actriţa. “În clipa în care m-am văzut cu acea cicatrice pe faţă am simţit că părăsesc lumea mea şi intru în cea a Johannei. În spatele cicatricei este o întreagă poveste şi Johanna o poartă cu mândrie. Machiajul m-a ajutat foarte mult să intru în pielea personajului.”
Scenograful Alec Hammond şi echipa sa au proiectat şi construit mai multe tipuri de arme la indicaţiile regizorului Schwentke, care a ţinut ca acestea să fie capabile să tragă cu adevărat. Vehiculele militare de 25 de tone cu care Max şi Eric îi urmăresc pe rebeli sunt, în realitate, cele folosite de trupele din Afghanistan. De asemenea, ei au construit un decor care reprezenta un tren de marfă, pentru scena în care Tris, Four şi Caleb se întâlnesc pentru prima oară cu cei din afara facţiunilor şi are loc o luptă între ei.
În afara facţiunilor: o lume secretă
După cum explică Veronica Roth, “Abnegaţia crede în altruism, Candoarea în sinceritate, Neînfricaţii în curaj şi îndrăzneală, Erudiţii în inteligenţă, iar Prietenia în bunătate, pace şi prietenie. Cei care fac parte din sistem consideră că a nu aparţine nici unei facţiuni înseamnă să fii în afara comunităţii, văd în aceasta un dezavantaj, o dovadă a eşecului. Însă pentru cei care trăiesc în afara facţiunilor, acest lucru înseamnă libertate.”
Decorurile au fost construite într-un depozit de patru etaje şi în parcarea aferentă. “A fost o nouă dovadă a talentului extraordinar al scenaristului Alec Hammond. Este colorat, plin de viaţă, în stil retro-steampunk, este un decor absolut magnific.”, spune producătorul executiv Todd Lieberman. Interiorul este format din mai multe cabine cubice, fiecare reprezentând un apartament şi o căsuţă din lemn, în care locuieşte Evelyn. Alte elemente distinctive sunt tatuajele şi hainele personajelor, realizate în culori vii, pentru a corespunde personalităţilor lor puternice.
Scena în care Tris decide să se predea lui Jeanine pentru a-şi salva prietenii şi aliaţii a fost filmată chiar în Chicago. Pentru aceasta, a fost nevoie ca toate podurile de râul Chicago să fie deschise simultan şi traficul oprit. Angajaţii de la Departamentul Transporturilor şi Paza de Coastă, fără de care acest lucru n-ar fi fost posibil, au colaborat admirabil cu echipa de filmare.
Universul Candoarei
În romanul său, Veronica Roth specifică clar că facţiunea Candoarea îşi are cartierul general în celebra clădire a pieţei de mărfuri din Chicago, Merchandise Mart, înaltă de 100 m. Realizatorii au ales acoperişul pieţei de mărfuri din Atlanta pentru a filma scenele exterioare şi un spaţiu interior cu pereţi din sticlă de la ultimul etaj, pentru biroul liderului Jack Kang.
Scena de atac a fost dificil de filmat. “Acoperişul sediului Candoarei era atacat simultan de pe acoperişurile altor trei clădiri din jur. Pentru aceasta, cascadorii au trebuit să urce şi să coboare în rapel pe zidurile clădirilor, la 90 m înălţime deasupra pământului, trăgând cu armele în acelaşi timp.”, explică Wade Allen, coordonatorul echipei de cascadori.
Acasă la Erudiţi: testarea lui Tris
Decorurile care reprezintă cartierul general al Erudiţilor au ocupat o întreagă scenă a studiourilor Screen Gems Studios din Atlanta. Aici se află laboratorul lui Jeanine care, după spusele coordonatorului echipei de constructori, a fost cel mai dificil de realizat. “Nu există nicio linie dreaptă - pereţii sunt curbaţi, tavanul la fel, iar colţurile au unghiuri neregulate. Echipa mea a trebuit să dea 10.000 de găuri cu bormaşina în pereţi pentru a insera diverse cabluri şi tuburi.”, explică inginerul constructor John Callas.
Un alt element dificil cu care s-a confruntat echipa de realizatori a fost filmarea scenelor în care Tris se află în simulator, iar Jeanine o priveşte din afară. “Am vrut ca ceea ce se întâmpla în interiorul simulatorului să se proiecteze efectiv în spaţiul laboratorului, să fie vizibil din exterior.”, explică Hammond.
Pentru a crea tentaculele negre prin care Divergenţii supuşi la test sunt suspendaţi în aer, realizatorii au folosit o combinaţie de elemente reale şi efecte speciale create în post-producţie. “Tris era suspendată de aceste cabluri, iar mişcările corpului ei reflectau ceea ce se întâmpla în simularea mentală la care era supusă.”, explică regizorul artistic Alan Hook. Hammond adaugă: “Am umplut laboratorul cu circa 10.000 de tuburi de sticlă care-şi schimbau culoarea şi intensitatea luminoasă O serie de proiectoare luminau tuburile din spate pentru a marca schimbările de perspectivă. Schimbările din cameră corespundeau cu emoţiile resimţite de Tris în interiorul simulatorului.” Efectele vizuale au fost completate de o serie de holograme, adăugate în faza de post-producţie.