FILME 2019

Se vor instala cookie-uri de către Youtube, doar dacă vizionezi fișierele video.

MIB4

MIB4

Stacks Image 2089
MIB4
MIB4 Created with Sketch.
Stacks Image 2234
MIB4
MIB4 Created with Sketch.

DIN 21 IUNIE 2019 LA CINEMA

Bărbaţii în negru s-au extins pe tot globul, dar la fel s-au răspândit şi răii din univers. Iar pentru a ne proteja, apreciatul Agent H (Chris Hemsworth) şi începătoarea ambiţioasă M (Tessa Thompson) fac o echipă ce e drept cam ciudată, dar care până la urmă, ar putea să funcţioneze. Pentru a face faţă unei noi ameninţări extraterestre, care poate lua orice formă, inclusiv a unui agent al MIB, ei îşi vor uni forţele de-a lungul unei aventuri ce se petrece pe tot globul pentru a salva agenţia şi în final, omenirea.

Dezvoltând ideea că unele fiinţe extraterestre trăiesc printre noi, filmul MIB: International ne prezintă noi agenţi, arme, extratereştri şi locaţii, aducând pe ecran pe unii dintre cei mai talentaţi şi apreciaţi actori ai momentului, cum ar fi Chris Hemsworth şi Tessa Thompson, care sunt eroii titulari – agenţii H şi M, sau Emma Thompson, care reia rolul şefei MIB, sau Liam Neeson, Rebecca Ferguson şi Kumail Nanjiani, care interpretează de asemenea roluri importante.
Walter F. Parkes şi Laurie MacDonald revin ca “gardieni” ai francizei, ei fiind producătorii tuturor celor patru filme, începând cu primul Men in Black, din 1997. Ei l-au adus de această dată ca regizor pe F. Gary Gray, ale cărui realizări includ filme de mare acţiune şi suspans, cum ar fi The Fate of the Furious, sau comedii robuste ca Friday, sau drame, ca Straight Outta Compton, pentru a da anvergură şi o viziune unică acestei serii de filme. Scenariştii MIB: International , Art Marcum & Matt Holloway au lucrat anterior la scenariul Iron Man, care a ajutat la lansarea universului cinematografic al Marvel – având ca sursă de inspiraţie chiar filmele MIB. Într-adevăr, franciza MIB se defineşte prin creativitate şi inventivitate – combinând comedia cu science fiction-ul şi aventura, un mix pe care l-au urmat şi alte francize.
Columbia Pictures prezintă, în colaborare cu Tencent Pictures, o producţie a Amblin Entertainment, în parteneriat cu Parkes+MacDonald Image Nation, filmul regizat de F. Gary Gray, Men in Black: International, avându-i pe generic pe Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Kumail Nanjiani, Rebecca Ferguson, Rafe Spall, şi pe veteranii Emma Thompson şi Liam Neeson şi lansându-I pe debutanţii Les Twins – Laurent Bourgeois & Larry Bourgeois. Regia îi aparţine lui F. Gary Gray. Producătorii sunt Walter F. Parkes şi Laurie MacDonald. Scenariul este scris de Art Marcum & Matt Holloway şi este inspirat după benzile desenate ale lui Lowell Cunningham. Producătorii executivi sunt: Steven Spielberg, Edward Cheng, Howard Chen, E. Bennett Walsh, Riyoko Tanaka, David Beaubaire şi Barry Sonnenfeld. Directorul de imagine este Stuart Dryburgh, ASC. Scenografia este asigurată de Charles Wood. Montajul le aparţine lui Christian Wagner şi Zene Baker, ACE. Efectele vizuale sunt realizate de Jerome Chen, costumele, de Penny Rose, iar muzica, de Danny Elfman & Chris Bacon.


Faceţi cunoştinţă cu BĂRBAŢII ŞI FEMEILE ÎN NEGRU
După cum bine ştiu numeroşii fani ai francizei, „Men in Black” este o agenţie guvernamentală menită să stabilească contactul cu fiinţe dinafara lumii noastre. Men in black monitorizează activitatea extraterestră de pe Pământ, protejând planeta prin tehnici necunoscute cetăţenilor şi supraveghind sosirile extratereştrilor sub pretextul migraţiei de refugiaţi. Înarmaţi cu arme high-tech, ei au o unealtă extrem de preţioasă, pe nume Neuralyzer, un aparat ca un stilou, care emite o rază de lumină menită să şteargă orice amintire din mintea celor care au întâlnit vreodată extratereştrii, sau pe oamenii MIB.
În timp ce această mitologie rămâne la bază, realizatorii filmului MIB: International extind ideea, adăugându-i noi elemente. “Ne aflăm în acelaşi univers ca şi în filmele anterioare, dar nu mai suntem limitaţi la împrejurimile New York-ului, unde au avut loc celelalte filme,” observă Parkes. “Dăm acum o tentă internaţională şi folosim o serie de noi personaje, printre care şi o începătoare, o nou angajată a MIB, cunoscută sub numele de M (Tessa Thompson), care devine partenera unui agent de top pentru a organiza cea mai amplă şi dificilă misiune.”
O întâlnim pe M, care se numea Molly când era mică şi care trăise alături de părinţii ei o experienţă cu fiinţe venite de pe alte planete. Reuşind să evite ştergerea memoriei de către Neuralyzer-ul celor de la MIB, Molly se hotărăşte, fiind de-a dreptul obsedată să descopere adevărul despre extratereştrii de pe Pământ şi despre misterioşii oameni în negru, care o vizitaseră acasă după întâlnirea senzaţională cu ciudaţii vizitatori. Ea îşi petrece tot timpul căutând răspunsuri la întrebările care o preocupau, iar după câţiva ani descoperă sediul MIB din New York. Impresionată de abilităţile de detectiv ale lui Molly, care au făcut ca ea să devină singurul om care a pătruns neinvitat în sediul MIB, Agent O (Emma Thompson) o ajută pe aceasta să devină agenta M.
Nerăbdătoare să urce în ierarhia MIB, M intră în parteneriat cu H (Chris Hemsworth), un agent legendar, care a devenit faimos pentru că a salvat lumea cu puterea minţii şi înarmat doar cu un Dez-Atomizor. Prima misiune a celor doi a fost aceea de a-l întâlni pe regele extraterestru Vungus şi a-l conduce în prima sa vizită pe Pământ. Dar la scurtă vreme după ce ajung într-un club de noapte, Vungus este asasinat, iar H şi M descoperă că el ascundea, sub straiele sale, o armă capabilă să distrugă galaxii întregi. O specie hiper-agresivă cunoscută sub numele de Hive, condusă de doi asasini incredibil de răi, ajunsese pe Pământ şi vroia să pună stăpânire pe această armă extrem de puternică.
Străduindu-se să înţeleagă cum au reuşit cei doi asasini să afle locul unde se afla Vungus, H şi M încep să suspecteze că cineva din interiorul organizaţiei MIB a trădat această informaţie strict secretă. Ei vor trebui să-l găsească pe acest agent infiltrat înainte ca arma să ajungă pe mâini greşite. În încercarea de a salva lumea, ei pornesc de la Londra până în Maroc, apoi în Italia şi Paris.

Ei sunt Bărbaţi şi Femei în Negru.
Chris Hemsworth este agentul H, cel mai admirat agent atât pentru abilităţile sale profesionale cât şi pentru că arată foarte bine. Acum câţiva ani, H şi alt agent operativ, High T (Liam Neeson), au salvat planeta de o ameninţare extraterestră. De atunci H s-a culcat pe laurii gloriei, devenind după părerea unora cam relaxat şi prea încrezător în propriile forţe. “H se simte acum îndreptăţit să acţioneze sub propriul său stindard,” remarcă Hemsworth. “El este foarte încrezător, are umor şi preferă să ocolească regulile. Asta îi irită pe ceilalţi agenţi, colegii lui, aşa încât la sediul MIB din Londra se resimte încordarea. H a scăpat de multe ori de mânia colegilor, dar acum ar fi timpul să se trezească la realitate.”
Hemsworth s-a bucurat de şansa de a continua această franciză de mare succes, împrospătând-o cu elemente de noutate. “Acest film se adresează întregului glob,” confirmă el, “acţiunea are loc când la Londra, când la Marrakech, în Italia sau la Paris. Anvergura filmului este dată de întrepătrunderea acţiunii, de filonul science fiction şi de umor. Puţine sunt filmele care au reuşit aceasta atât de bine şi cu atâta umor ca Men in Black.”
Starul din filmul The Avengers consideră că regizorul F. Gary Gray este cel care a conferit filmului o anvergură ambiţioasă, fără să piardă din vedere nici personajele şi nici filonul comic al seriei. “Gary a făcut toate acestea, el a deschis lumea MIB şi ne-a lăsat să ne alăturăm ei,” susţine Hemsworth. “Men in Black: International este o continuare a moştenirii pe care o preţuieşte deja publicul, dar în acelaşi timp este şi un film de sine stătător, o adevărată comedie science fiction.”
Un alt beneficiu în opinia lui Hemsworth este acela că a jucat din nou împreună cu Tessa Thompson, alături de care a apărut recent şi în Thor: Ragnarok, sau Avengers: Endgame. “Tessa a reintrat în rol într-un mod magistral,” afirmă el. “Personajul ei, M, aduce inteligenţă şi dinamică relaţiei dintre cei doi agenţi.”
Thompson este într-un fel elementul yin iar H este elementul yang. “Ei sunt diferiţi ca noaptea şi ziua; ca şi opoziţia dintre gândire şi simţire,” explică ea. “Ea e cerebrală, iar el acţionează din instinct. Aşa că ei au abordări şi priorităţi complet diferite.” Scenaristul Art Marcum spune: “H şi M se completează unul pe altul, iar până la urmă găsesc ritmul necesar pentru a se lupta împreună împotriva forţelor care ameninţă planeta.”
O întâlnim pe M înainte de a fi M – la şase ani e o fetiţă pe nume Molly, care are o experienţă extraterestră de neuitat, care o va determina să devină agent al MIB. “Molly este obsedată de amintirea acelei întâlniri care deschide o nouă lume în faţa ei,” explică Thompson. “Ea este de fapt singura persoană din afara MIB care ştie că extratereştrii se află printre noi şi care-şi trăieşte viaţa în interiorul şi pentru misterioasa organizaţie pe care a cunoscut-o încă din copilărie. Molly ştie că numai aici se va simţi ca acasă.”
Se pare că universul a condus-o în locul în care trebuia să se afle şi la momentul potrivit. “Îmi place faptul că M se află într-un fel de contrapartidă cu J, personajul jucat de Will Smith în primul film al seriei,” continuă Thompson. “Spre deosebire de el, Molly este cea care-i găseşte pe ei. Ea reuşeşte incredibilul: ea găseşte organizaţia care trebuia să fie de negăsit. Destinul ei era să devină unul dintre agenţii în negru.”
După cum spune ea Agentului O, care conduce MIB şi care are încă dubii privind-o pe femeia care a reuşit să-i penetreze organizaţia super-secretă: “Mi-a luat 20 de ani să vă găsesc – cel mai bine păstrat secret din univers. Asta mă face să fiu perfectă pentru slujba asta.”
Ca şi Hemsworth, Thompson a îmbrăţişat cu entuziasm distracţia şi surprizele, ca şi acţiunea, pe care Gray le-a pus în filmul său. “Lui Gary nu-i scapă nicio ocazie,” susţine ea. “Atenţia lui faţă de detalii şi simţul proporţiilor sunt incredibile. Gary a fost întotdeauna capabil să îmbine semnificaţia şi moştenirea francizei cu idei noi şi viziunea sa unică.”
Molly îşi vede împlinit visul când devine agent în organizaţia internaţională MIB. Şefa organizaţiei, Agent O, îi construieşte lui Molly o altă identitate, dându-i numele de agent, M, şi o îmbracă în legendarul costum negru. Agent O este interpretată de Emma Thompson, care-şi reia astfel rolul pe care l-a avut în Men in Black 3. “ M pare a fi nimerit cumva în sediul MIB, dar de fapt locul acesta este încununarea căutărilor ei de o viaţă,” subliniază Thompson. “Abia atunci O îşi dă seama că Molly are ceva special şi că ar trebui ca ea să facă parte din echipă. Cred că Molly îi aminteşte lui O de ea însăşi; ele fiind amândouă obsedate de spaţiu şi de extratereştrii.”
Proaspăta agentă M este trimisă să activeze la MIB Londra, sub comanda paternă a lui High T (Liam Neeson), unde îi va deveni parteneră vestitului Agent H, împreună cu care va pleca în căutarea agentului infiltrat. High T a ajuns şeful centralei din Londra, după ce făcuse acum ani de zile echipă cu H, pentru a salva Pământul de o ameninţare extraterestră. Acum, High T se pregăteşte să se pensioneze, dar nu înainte de a-l aduce pe agentul infiltrat în faţa justiţiei.
Experienţa uriaşă a lui Neeson în cinematografie, unde şi-a dovedit recent aptitudinile de erou de acţiune în seria de filme Taken, ca şi apetenţa sa pentru comedie i-au servit enorm în rolul lui High T. “Îl distribuisem deja pe Chris Hemsworth, care are o statură impozantă, aşa că ne mai trebuia un actor pe măsură,” povesteşte producătorul executiv E. Bennett Walsh. “Publicul va înţelege şi va adora această pereche deîndată.”
Hemsworth a apreciat că Neeson a contribuit din plin la dinamica dintre cele două personaje, H şi High T. “High T este figura paternă, de care H nu beneficiase niciodată, aşa încât legătura lor e foarte puternică, ca şi cea dintre un tată şi un fiu. Liam a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca această relaţie dintre tată-fiu şi subordonat-superior, să se afle în centrul filmului.”
După asasinatul care declanşează misiunea de capturare a agentului infiltrat şi de recuperare a armei nimicitoare, H şi M, conduşi de High T, pleacă spre Maroc, la un magazin de antichităţi din Marrakech. Acolo, ei se aliază cu un mic extraterestru, numit Pawny, care face parte dintr-o civilizaţie care se deghizase în piese de şah. Toată comunitatea lor trăia pe o tablă de şah – aceasta era casa lor de pe Pământ. “După cum îi arată numele, Pawny avea misiunea de a o apăra pe regină,” explică Kumail Nanjiani, care interpretează acest personaj, realizat pe calculator. “Dar, atunci când asasinii îi ucid concetăţenii, Pawny devine singurul supravieţuitor al rasei sale.”
După moartea reginei sale, Pawny îşi oferă serviciile Agentei M. Dotat cu o armă cu laser şi un cârlig, el devine garda ei de corp, care o urmează pe M, alături de H, în palpitanta lor aventură. “Este pentru prima oară când el ia contact cu lumea din afara magazinului de antichităţi, unde se afla tabla de şah,” explică Nanjiani. “El cam ştia la ce să se aştepte fiindcă auzise şi citise despre aceste lucruri, dar nu le trăise pe viu niciodată până acum.”
Thompson recunoaşte că Pawny a devenit personajul ei favorit. “Pawny este simpatic şi drăguţ,” susţine ea, “aşa că l-am implorat pe Kumail să accepte rolul, chiar dacă nu-l cunoşteam prea bine. Mi-am dat seama că era perfect pentru acest personaj. Deşi personajul a fost creat pe calculator, Kumail a venit pe platouri ca să-şi citească replicile alături de noi, iar asta a contribuit enorm la dinamica personajului.”
Pentru a recupera arma nimicitoare, H trebuie s-o înfrunte pe Riza (Rebecca Ferguson), o traficantă de arme care trăieşte pe o insulă exotică. Ea e suavă, graţioasă, bogată, puternică … şi o extraterestră cu trei braţe, datorită cărora ea duce luptele, inclusiv cearta cu “fostul”, la un alt nivel. “Riza e uşor sărită de pe fix; poate că acesta este chiar motivul pentru care H se simte atras de ea,” râde Hemsworth. “Dar acum, ea vrea să-l bată până îl va lăsa lat.”
Riza nu e loială decât intereselor ei şi nu vinde decât celui ce oferă cel mai bun preţ. “Nu vreau să spun că Riza este răul în persoană, dar este destul de rea,” admite Ferguson, care a jucat alături de Tom Cruise în ultimele două filme din seria Mission: Impossible, în rolul agentului operativ britanic, Ilsa.
Riza este foarte bună în ceea ce face, iar insula ei privată este plină de fiinţe dragi – adică, explică Ferguson, “creaturile extraterestre zburătoare, târâtoare, îngrozitoare… pe care le iubeşte până la moarte.”
În timp ce Riza este un personaj gri, adevăraţii asasini sunt doi fraţi gemeni veniţi de pe altă planetă pentru a-i opri pe H şi M de la acţiunea lor de salvare a Pământului. Interpreţii acestor roluri sunt dansatorii / coregrafii Laurent Bourgeois şi Larry Bourgeois, gemeni ale căror video-clipuri de pe YouTube au fost văzute de milioane de spectatori şi care au jucat alături de Beyoncé şi Jay-Z.
Gray a avut ideea de a-i distribui pe Laurent şi Larry în rolul principalilor duşmani. El i-a întâlnit pe gemeni acum mai mulţi ani, cu ocazia unui proiect, şi s-a gândit că mişcările incredibile ale dansatorilor vor da MIB: International o alură distinctivă şi o pereche de personaje negative ce nu vor fi uitate cu uşurinţă. “Este una din rarele ocazii când artiştii îşi influenţează personajele pe care le joacă,” susţine Parkes, care detaliază felul în care a avut loc distribuirea celor doi fraţi: “Gary Gray a fost la birourile noastre şi ne-a arătat un video cu doi dansatori extraordinari. Laurie [MacDonald] şi cu mine am fost extrem de impresionaţi de mişcările incredibile pe care le făceau aceştia. Piesa se numea ‘Rug Dealers’, iar eu am avut senzaţia că mă uit la un efect special; felul în care dansau cei doi mi se părea că e amplificat prin tehnici digitale, dar nu era aşa. Ei se află undeva la limita superioară a stilului street dance.”
“În timpul filmărilor i-am urmărit pe Laurent şi Larry cu gura căscată,” adaugă Hemsworth. “Felul cum se mişcă amândoi în acelaşi timp este extrem de impresionant. Ei chiar pot continua gândul celuilalt, atât fizic cât şi verbal. Este uimitor să-i priveşti.”
Pentru Larry şi Laurent, rolurile din Men in Black au însemnat apogeul carierei lor, deja impresionante. “Ne-am îndrăgostit de filmele MIB şi eram mari fani ai lui Will Smith,” subliniază Laurent. “Iar acum, noi înşine facem parte din istoria acestei francize uimitoare.” 
Gemenii au pus amprenta lor unică asupra interpretării rolurilor. Aşa cum spune Larry: “Noi preferăm să dansăm în loc să vorbim. De fapt, cea mai bună modalitate a noastră de a comunica este prin dans şi noi ne-am creat propriul nostru stil încă din copilărie. Suntem perfecţionişti şi avem o legătură extrem de strânsă. Este incredibil cum F. Gary Gray s-a inspirat din dansul şi energia noastră pentru a crea nişte roluri de ticăloşi pe care să le interpretăm în noul film al seriei MIB.”
O figură mult mai telurică este un operativ din conducerea MIB Londra, Agentul C, interpretat de actorul britanic Rafe Spall (Shaun of the Dead, Jurassic World: Fallen Kingdom). Vizând funcţia lui High T, C este un arivist care-l suspectează pe H că ar fi cu două feţe. “C ştie cum îşi face H treaba,” susţine Spall, “şi-i place să-i pună beţe în roate.” Dar C este un funcţionar oportunist şi ticălos. “E întotdeauna plăcut să joci un personaj care le repugnă tuturor,” râde el. “E chiar o eliberare! Ne petrecem mult timp din viaţă încercând să facem pe amabilii, aşa că situaţia în care nu trebuie să ne prefacem şi mai suntem şi plătiţi pentru asta, e de-a dreptul plăcută!”
Vungus, un extraterestru cu tentacule lungi, un vechi client al agentului H, vizitează Pământul la câţiva ani fiindcă îi place să petreacă la un anumit club de noapte. Interpretat de Kayvan Novak (What We Do in the Shadows), Vungus are acum griji mult mai mari, întrucât el deţine cea mai puternică armă creată vreodată. “E un fel de gaură neagră super-comprimată,” o descrie scenaristul Matt Holloway. “Ea ar putea crea un nou Grand Canyon în mijlocul deşertului.”
Unele dintre figurile familiare de extratereştrii din serie apar şi aici, printre care se numără şi viermii extratereştrii, care încă se ocupă de cafeneaua de la sediul MIB. Ei, ca şi alţi vizitatori din alte lumi reprezintă ceva special în acest film, prin faptul că redau foarte convingător juxtapunerea dintre bizar şi comic.

SCENOGRAFIA MIB: INTERNATIONAL
Scenograful Charles Wood, care a realizat scenografia pentru multe dintre filmele de mare succes din Marvel Cinematic Universe, inclusiv Avengers: Endgame, Doctor Strange sau Guardians of the Galaxy, a trebuit să facă faţă unei provocări unice în Men in Black: International: să continue primele filme ale seriei şi în acelaşi timp să progreseze în direcţii noi, cu o anvergură mai internaţională.
În acest scop, realizatorii au apelat la o paletă coloristică mai amplă şi la locaţii mult mai diverse decât în primele trei filme ale seriei. The Men in Black există în toată lumea, deci şi extratereştrii sunt peste tot pe globul pământesc. “Cel mai firesc mod in care se putea realiza acest lucru,” explică Wood, “era să folosim locaţiile pe care le vizitează personajele noastre. Călătorim mai întâi de la sediul MIB de la New York şi până la Londra, apoi prin deşertul marocan, sau pe apele albastre ale Mediteranei.”
Parkes dezvoltă mai mult scenografia Men in Black: International: “Scenografia filmelor anterioare s-a bazat pe modernismul de la începutul anilor 1960, care a început în America odată cu inaugurarea Târgului Internaţional de la New York. Pentru acest film am preferat arhitectura clasică britanică din anii 1930-1940, tradiţia Art Deco – un modernism cu o oarecare grandoare. Ceva un pic mai clasic, mai elegant şi cu o tentă istorică.”

Wood, consideră că acest nou look îi dă filmului Men in Black şi o istorie impresionantă. “Noi am vrut să dăm de înţeles că organizaţia a început să activeze pe la începutul secolului XX. Aşa că într-un fel ne întoarcem cumva în trecut, în ceea ce priveşte designul.”
Producţia a avut ca sediu de lucru studiourile de la Warner Bros Leavesden din Marea Britanie, unde s-au turnat majoritatea interioarelor, inclusiv sediul MIB London şi biroul cilindric al lui High T; tot aici a fost realizat şi domeniul privat de la Mediterana al lui Riza; casa din copilărie a lui Molly; camera pentru interogatorii a MIB; biroul în formă de ou al lui O; portalul Eiffel Tower; sau magazinul de antichităţi din Moroc.
La magazinul de antichităţi, gemenii extratereştrii intră pe uşa denumită de Wood “uşa cinetică”, care se învârte şi se deschide singură. Ei trec în camera din spate, unde îl vom cunoaşte pe Pawny. A fost o nebunie să creăm toate astea, dar în acelaşi timp şi o mare bucurie, pentru că am reuşit să realizăm atâtea detalii.”
Turnul Eiffel realizat de Wood este o apoteoză a filmului. El ne explică viziunea elaborată a decorului: “Dacă te uiţi la vârful Turnului Eiffel din Paris, poţi vedea platforma de observaţie din cel mai înalt punct al turnului. În film, Turnul Eiffel serveşte atât drept portal spre sistemul solar cât şi drept scară spre străzile Parisului de pe sol. Pentru interiorul său ne-am inspirat după birourile de emigrare de pe Ellis Island, chiar dacă ele n-au mai fost folosite de multe zeci de ani. Acolo există trei uşi uriaşe prin care poţi trece dintr-o dimensiune în alta.”
Clubul de noapte unde îi întâlnim pe cei doi gemeni malefici a fost filmat în Billingsgate – Vechea Piaţă de Peşte a Londrei, care datează din secolul XVII.
Printre alte locaţii din UK au mai fost folosite şi The Blackfriar Pub, al cărei exterior a servit ca intrare camuflată a sediului MIB din Londra şi Ludgate Hill, unde realizatorii au filmat o secvenţă în care M şi H se luptă cu asasinii gemeni servindu-se de un arsenal întreg de gadgeturi printre care se află şi Jaguar-ul classic al agentului H.
La Marrakech, echipa de producţie a filmat în piaţa aglomerată şi gălăgioasă a oraşului, intitulată Souk. Secvenţele filmate la Marrakech includ şi un magazin de piese auto al extratereştrilor, de unde Agenţii M şi H împrumută o motoretă zburătoare pentru a scăpa de urmărirea gemenilor; exteriorul magazinului de antichităţi marocane, unde asasinii ucid civilizaţia de pe tabla de şah, din care Pawny este singurul rămas în viaţă; şi o secvenţă în care H şi M se găsesc în Kasbah, înconjuraţi de alţi agenţi ai MIB. S-a mai filmat de asemenea şi în deşertul Merzouga şi la Tanger.
Ischia, o insulă din Marea Tireniană, cam în dreptul oraşului Neapole, a jucat rolul de insulă privată a Rizei. Acolo, producţia a filmat sosirea agenţilor la vilă, unde ei îl întâlnesc pe Luca, garda impozantă a proprietarei.
Distribuţia şi echipa au mai vizitat şi sediul trilogiei originale – New York City, în special Fent Room din Factory Park – unde Wood a recreat holul sediului MIB – unde îl vedem pe paznicul pe care l-am întâlnit în primul episod din Men in Black, care se află în aceeaşi poziţie, citind o revistă.

LA COSTUM!
Un element cheie al iconografiei din Men in Black îl constituie costumele negre. Parkes explică originea lor astfel: “Agenţii MIB se află într-o postură complicată: ei trebuie să facă fapte eroice, dar acestea trebuie să rămână secrete pentru public. Anonimatul este esenţial, iar el porneşte de la nesăratele costume negre. Ele trebuie să-i facă pe agenţi oarecum invizibili. Ceea ce este fascinant la costumul negru este faptul că poate fi trecut cu vederea imediat, dar în acelaşi timp el este purtat şi de o vedetă de cinema, aşa că trebuie să arate bine. Actorii trebuie să se simtă puternici când îl poartă.”
Designerul de costume, Penny Rose, care a lucrat cu Paul Smith, unul dintre cei mai buni designeri ai Angliei, a creat un look extraordinar pentru aceste costume. “Când te gândeşti la Men in Black, te gândeşti doar că va fi vorba despre nişte costume negre. Dar Penny Rose nu s-a oprit aici,” susţine Parkes. “Ea şi Paul Smith au creat un costum în stil englezesc, pentru că primul film avea costume care aparţineau unei anumite epoci şi unei anumite zone geografice: New York. Noi am reinventat costumul.”
Actorii au fost entuziasmaţi să poarte acest costum. “Costumele sunt realmente puternice şi conferă stabilitate şi forţă,” explică Tessa Thompson. “Totuşi ele sunt elegante – şi potrivite şi pentru o femeie puternică. “Te fac să simţi că aparţii acelei lumi.”
Hemsworth spune că el a apreciat faptul că “fiecare dintre costume are câte ceva special – un detaliu personal. Al meu are o căptuşeală aparte.” Lui Hemsworth i-au mai plăcut şi şosetele, care nu respectau ţinuta obligatorie, dar erau create de Smith. “Iar când îţi mai pui şi ochelarii, ţinuta e completă.”

Rose i-a adăugat agentului High T, jucat de Liam Neeson un detaliu special: vesta. “El este şeful MIB Londra, aşa încât High T trebuie să aibă ceva ce nu mai are nimeni,” subliniază ea. “Toate costumele sunt făcute dintr-o stofă neşifonabilă, făcută după tehnologia stretch, foarte potrivită pentru călătorii”.
“Oricine arată super într-un costum creat de Paul Smith,” continuă Rose – iar Rafe Spall nu poate fi decât de acord. Dar costumele i se potrivesc lui Spall un numai ca stil ci şi pentru că el este legat sentimental de ele. “Realizările lui Paul au un loc special în inima mea pentru că în copilărie tata ne cumpăra întotdeauna de Crăciun haine create de Paul,” povesteşte el.
Rose a creat şi alte versiuni de costume pentru ceilalţi angajaţi ai MIB Londra. “Ei poartă costume negre reinventate pentru lupta cu extratereştrii,” explică ea. “De exemplu, jachetele lor sunt făcute din mănuşi, iar costumele din centuri de siguranţă.”
Ţinuta eroică purtată de protagonişti îi pune în contrast cu costumaţiile purtate de asasinii extratereştri. Rose explică: “Gemenii sunt absolut încântători şi imposibil de controlat fiindcă au o energie debordantă. Pentru costumele lor, noi am încercat să le dăm un aspect de extratereştri veniţi de curând pe Pământ / oameni fără adăpost / oameni de pe stradă.”

ECHIPAMENTELE PROFESIEI
Datorită elementelor de science fiction ale filmului, nu e nicio surpriză faptul că echipa a apelat la echipamente high-tech. Deşi au folosit şi uneltele şi echipamentele din episoadele anterioare, realizatorii au optat şi pentru soluţii mai îndrăzneţe.
Unul dintre instrumentele consacrate ale MIB era Neuralyzer-ul sub formă de stilou, care prin impulsuri electronice transmise creierului martorilor le inducea o stare hipnotică, care le ştergea memoria sau le implanta alte amintiri. Aceasta ajuta agenţia să menţină secretă problema extratereştrilor veniţi pe planeta noastră.
“Neuralyzer-ul este pentru oamenii în negru ceea ce era lightsaber pentru cei din Star Wars,” concluzionează Parkes.
Sub supravegherea lui Wood şi a creatorului de proteze Pierre Bohanna, care a lucrat şi la multe episoade din Star Wars, Harry Potter şi alte filme din seria James Bond, echipa a preluat şi modernizat Neuralyzer-ul. “Este un obiect foarte cunoscut, aşa că nu l-am schimbat prea mult,” explică Bohanna. “I-am adăugat doar mai multă animaţie la mecanism, i-am îmbunătăţit sistemul de deschidere, dar designul general a rămas acelaşi fiindcă a fost îndrăgit din primul film când a fost folosit.”
Wood a fost şi autorul design-ului pentru unele dintre vehiculele cheie ale filmului. În timp ce Will Smith şi Tommy Lee Jones conduceau un Ford LTD Crown Victoria, Chris Hemsworth şi Tessa Thompson au fost dotaţi cu un Jaguar SJ6, respectiv un Lexus RC F. Jaguarul nu e nici mai mult nici mai puţin decât un arsenal pe roţi, ascunzând în caroseria sa tot felul de arme high-tech. Dacă întinzi mâna spre mânerul uşii poţi să înşfaci un pistol. Deschizi buşonul de benzină şi dai de o armă mai mare. Ascuns între geamuri se află un rastel pentru mai multe arme de mână. Din portbagaj agenţii pot scoate un Gatling gun, cu o magazine imensă de cartuşe. Iar ţeava de eşapament nu e altceva decât o rampă de lansare pentru o rachetă.
Iar alt vehicul care se poate înălţa până la cer este acea motocicletă zburătoare. “Aceasta a fost extrem de simpatică,” spune Wood. “Pentru secvenţa din Marrakech, am vrut un vehicul cât mai ciudat cu putinţă. I-am adăugat o ţeavă uriaşă de eşapament, pe unde ieşeau flăcări din turbină. Însă motocicleta trebuia să fie agilă pentru a se strecura pe străzile înguste ale oraşului. Am creat circa 30 de proiecte, am ales unul şi apoi am construit 4 motociclete identice.”
Filmul actual conţine şi armament de generaţia a şaptea, cum ar fi Dez-Atomizorul.
Gadgeturile, armele, creaturile şi costumele fac parte din detaliile atât de îndrăgite ale arsenalului pe care îl folosesc oamenii în negru. Dar îndărătul lor, veţi descoperi lucruri şi mai impresionante. Walter Parkes afirmă: “Men in Black: International vă va conduce într-o lume palpitantă şi misterioasă, unde nu puteţi descoperi secretele decât dacă vă uitaţi cu mare atenţie. Sperăm că în afară de faptul că vă veţi distra, veţi ieşi de la film cu senzaţia că priviţi cu alţi ochi lumea care vă înconjoară.”

Galerie imagini

Stacks Image 2246


Comunicat de presa


Copyright © 2012 - 2018 InterComFilm. Toate drepturile rezervate

Pagină web realizată de EyeProduct